Čarolija maline i ruže, idealan izbor za novogodišnju noć: Izgled bajkovit, a ukus najslađi na svetu

Uz dekorativne puslice na vrhu, predstavlja savršen spoj elegancije i slatkog užitka za svečane trenutke novogodišnje noći

Recepti
Autor:
Čarolija maline i ruže, idealan izbor za novogodišnju noć: Izgled bajkovit, a ukus najslađi na svetu
Foto: Shutterstock

Za biskvit:

  • 370 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 225 g putera (sobne temperature)
  • 400 g šećera
  • 4 velika jaja
  • 2 kašičice vanilin ekstrakta
  • 240 ml mleka
  • 1 kašičica ružine vodice

Za fil od malina:

  • 500 g svežih ili smrznutih malina
  • 150 g šećera
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašike kukuruznog skroba (razmućenog u malo vode)

Za krem:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ružine vodice
  • Za dekoraciju (opciono):
  • Veliki puslice od belanaca
  • Sveže maline
  • Latice ruže (jestive)
  • Priprema

Priprema biskvita:

Priprema smese: Zagrejte rernu na 175°C. Obložite dva okrugla kalupa za tortu (prečnika 23 cm) papirom za pečenje i premažite ih puterom.

U činiji prosejte brašno, prašak za pecivo i so.

U drugoj činiji umutite puter i šećer dok ne postanu penasti (oko 3-4 minuta). Dodajte jedno po jedno jaje, dobro muteći nakon svakog. Dodajte vanilin ekstrakt i ružinu vodicu.

Naizmenično dodajte mešavinu brašna i mleka u smesu sa puterom, počevši i završavajući s brašnom. Lagano sjedinite.

Marbl efekat: Deo smese (oko 1/4) prebacite u posebnu činiju i umešajte dodatnu kašičicu ružine vodice. U kalup sipajte osnovnu smesu, a zatim dodajte ružičasti deo i promešajte čačkalicom da dobijete mermerni efekat.

Pecite biskvite 30-35 minuta, dok čačkalica iz sredine ne izađe čista. Ohladite ih u kalupu 10 minuta, a zatim potpuno na rešetki.

Priprema fila od malina:

U šerpi pomešajte maline, šećer i limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri dok maline ne puste sok (oko 5 minuta).

Dodajte razmućen kukuruzni skrob i kuvajte još 2-3 minuta, dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema kreme:

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst šlag. Dodajte ružinu vodicu i još kratko mutite.

Sklapanje torte:

Položite prvi biskvit na tanjir i premažite ga filom od malina. Na to dodajte sloj šlaga.

Stavite drugi biskvit i ponovite postupak.

Premažite celu tortu šlagom.

Dekoracija:

Na vrh torte stavite velike puslice, sveže maline i jestive latice ruže.

Ohladite tortu najmanje 2 sata pre služenja kako bi se ukusi sjedinili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs