Sastojci
Kore (4 kom):
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera kristala
- 4 kašike oraha mlevenih
- 3 kašike brašna
Fil:
- 1 l mleka
- 300 g šećera kristala
- 2 kesice vanilin šećera
- 10 kašika gustina
- 150 g čokolade
- 4 žumanetca
- 200 g oraha mlevenih
- 250 g margarina
Sam:
- 4 kom belanaca
- 16 kasika secera kristala
- 0,2 dl vode obicne
Glazura:
- 100 g čokolade
- 30-40 g margarina
- 2 kašičice šećera
- 2 kašike vode
Priprema
Fil: Umutiti žumanca varjačom, dodati gustin i dolivati mleko (oko 2 dl), da se razredi i izjednači glatka masa, bez grudvica. Od preostalog mleka odvojiti 0,5 dl za poparavanje oraha. Ostatak mleka, šećer i vanilin šećer staviti u posudu za fil (sa duplim dnom) da provri. Skinuti sa plotne i u tankom mlazu ulivati razređenu masu u vrelo mleko, stalno mešajući, pa vratiti na plotnu i kuvati uz mešanje, da se fil zgusne. U toplu masu staviti čokoladu izlomljenu na parčad i mešati varjačom, dok se čokolada ne rastopi i sjedini sa filom. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući zbog hvatanja korice po vrhu.
U odvojeno mleko za poparavanje oraha dodati 3-4 kašike šećera i staviti da provri, pa vrelim preliti mlevene orahe, izmešati i ostaviti da se ohladi.
Umutiti belanca u čvrst sneg, muteći dodati šećer, pa žumanca, a onda lagano umešati mlevene orahe i brašno. Sipati masu u podmazan i brašnom posut pleh veličine 35x25 cm i peći 15 minuta na 180 C. Na isti način ispeci još tri kore. Napomena: podmazati samo dno pleha, a ne i zidove, kako se kore, kad su pečene, ne bi skupile i bile neravne. Tako se ne moraju sasecati ivice, da bi se izravnale, nego će svaka biti ispečena sa ravnim i pravilnim ivicama.
Umutiti penasto margarin i u njega postepeno dodavati ohlađen fil i poparene orahe, muteći mikserom.
Fil podeliti na 4 dela. Jednu četvrtinu ostaviti za premazivanje torte okolo.
Filovati tri kore sa po četvrtinom fila.
Četvrtu koru iseći po dužoj strani na 4 dela, tako da se dobiju 4 trake, približnih dimenzija 9x25 cm.
Dve trake postaviti preko fila na trećoj kori, levo i desno uz ivice totre, tako da sredina ostane slobodna. Premazati ih filom, pa na njih staviti i preostale dve trake.
Ostavljenim filom premazati tortu okolo.
Da bi torta bila ravna i pogodna za prelivanje glazure, najbolje je odozgo, na izvišene delove, staviti pleh u kojem su se kore pekle i ostaviti da tako odstoji, dok se pripreme šam i glazura.
U šerpicu staviti šećer i naliti vodom, samo da šećer ogrezne (da se pokvasi), pa kuvati sirup na srednjoj temperaturi, kao za slatko.
Dok sirup ne provri i ne počne njegovo zgušnjavanje, umutiti belanca u čvrst sneg. Vreo sirup sipati u vrlo tankom mlazu u belanca, povremeno prekidanom, uz stalno mućenje belanaca i izjednačavanje mase, da sirup dopre u svu količinu belanaca. Nakon izručenog sirupa, nastaviti mućenje u svim pravcima još par minuta, pri čemu se šam zgušnjava i hladi.
Samom puniti špric za tulumbe i u udubljenje na torti istiskivati kupice, jednu do druge, koje simbolizuju dugmad na košulji (ja sam prostor popunila u 6 redova po 5 kupica, može i drugačije).
Skuvati glazuru od čokolade, margarina, šećera i vode i više delove torte preliti glazurom, koje simbolizuju ruke crnca.
Ostatkom šama iz šprica za torte ukrasiti tortu okolo (za svečane prilike sam stavljala i srebrne kuglice na vrhove kupica i sa strana).