Bosanska kuhinja je bogata i raznovrsna, oblikovana vekovima pod uticajem različitih kultura i tradicija. Njena autentičnost ogleda se u jela koja su jednostavna, ali istovremeno puna ukusa, pripremana sa pažnjom i ljubavlju. Evo šest tradicionalnih bosanskih specijaliteta koje bi svako trebalo da proba:
Ćevapi
Mali, sočni komadići mlevenog mesa, najčešće govedine ili jagnjetine, pažljivo oblikovani i pečeni na roštilju. Poslužuju se u somunu, uz seckani crni luk i kajmak, a često i uz ajvar ili ljutu papriku. Ovaj specijalitet je neizostavan deo bosanske kuhinje i jedno od najpoznatijih jela u regionu.
Burek
Jedna od najpoznatijih pita u Bosni, priprema se od tankih kora punjenih začinjenim mlevenim mesom. Peče se dok ne dobije zlatno-smeđu hrskavu koricu, a najbolje se slaže uz čašu hladnog jogurta. Iako mnogi koriste naziv „burek“ za sve vrste pita, u Bosni se striktno razlikuje – burek je samo sa mesom, dok su sirnica, krompiruša i zeljanica druge vrste pita.
Begova čorba
Ova bogata i zasitna supa nekada je bila deo osmanske kuhinje, a danas je neizostavni deo bosanske trpeze. Priprema se od piletine i povrća, a poseban ukus joj daju bamija i začini. Često se zgusne brašnom, jajima i pavlakom, što joj daje specifičnu kremastu teksturu. Osvežava i greje u isto vreme, pa je omiljena u svim godišnjim dobima.
Sarma
Tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim delovima Balkana, ali u Bosni ima poseban šmek. Mleveno meso, pirinač i začini umotavaju se u listove kiselog kupusa, a zatim se dugo krčkaju u bogatom umaku od paradajza. Najlepše je kada se jede topla, uz kašiku pavlake ili domaćeg hleba. Priprema se često tokom zimskih meseci i prazničnih dana.
Japrak
Vrlo slično sarmi, ali se umesto kupusa koriste listovi vinove loze, koji jelu daju poseban, blago kiselkast ukus. Japrak se puni mlevenim mesom i pirinčem, a zatim se kuva u laganom sosu. Najbolje se služi uz jogurt ili kiselo mleko, a u nekim krajevima se jede i hladan kao osvežavajuće predjelo.
Sastojci:
- 1 kg listova raštan kupusa
- 500 g ml junećeg mesa
- 150-200 g pirinča
- so, biber i mlevena crvena paprika
- 1 crni luk
- 1-2 čena belog luka
![Japrak](/data/images/2025/02/07/14/374624_20250207-14-00-06window_ff.jpg?ver=1738933236)
Priprema:
Listove raštike odvojiti od stabljike i podeliti na manje delove (ukoliko su veći).
Obariti listove po par minuta sa svake strane. Za to vreme sjediniti meso sa pirinčem i začinima . Obarene listove staviti u hladnu vodu (da zadrže lepu zelenu boju).
Tako spremne uviti u male sarmce. Kada se poređaju u šerpu, sipati vode toliko da budu prekrivene i dodati kašiku crvene paprike. Kuvati dok ne omekšaju. Služiti uz kiselo mleko.
Tufahije
Jedan od najpoznatijih bosanskih deserata, tufahije su kuvane jabuke punjene smesom od mlevenih oraha, šećera i cimeta, a zatim prelivene sirupom i ukrašene šlagom. Nekada su bile luksuzna poslastica, a danas su nezaobilazni deo bosanske kuhinje. Slatke, aromatične i osvežavajuće, tufahije su savršen završetak bogatog obroka.
Svako od njih nosi priču o prošlim vremenima, porodičnim okupljanjima i nezaboravnim ukusima koji se prenose s kolena na koleno.