1. Recept za junetinu u crnom pivu sa karamelizovanim lukom i narandžom
Sastojci:
- 400 g junećeg buta
- Veća glavica luka
- 1 narandža
- 0,33 l crnog piva (preporučuje se Guinness)
- Brašno
- Crvena mljevena paprika
- So i biber, po ukusu
- Lovorov list
- Cili (ako volite ljuto)

Priprema:
Junetinu iseckajte na kockice, pa začinite solju i biberom po ukusu. U plastičnu vrećicu stavite malo brašna i crvene mljevene paprike, pa ubacite meso i dobro promešajte da se ravnomerno obloži začinima.
U tavi, na otopljenom maslacu, propržite meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
Na preostalom maslacu, prodinstajte luk isečen na kolutove dok ne postane staklast. Dodajte kašičicu šećera i kratko ga karamelizujte na vatri.
U vatrostalnu posudu stavite prvo meso, pa preko njega karamelizovani luk. Iscedite sok od narandže preko svega i dodajte lovorov list, kao i cili (ako želite da jelo bude ljuto). Na kraju, sve prelijte crnim pivom.
Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko sat i po, dok meso ne postane mekano i sočno.
2. Recept za svinjski file u umaku sa suvim šljivama
Sastojci:
- 600 g svinjskog filea (preporučuje se iz Špar mesnice)
- So i biber, po ukusu
- 1 kašika soja umaka
- 1 kašika aceto balsamico (po ukusu)
- 1 kašika ulja
Umak:
- 2 dl jušnog temeljca (može biti iz kocke ili 1 kašičica Vegete u 2 dl tople vode)
- 1 mala glavica luka, sitno iseckana
- 1 kašika ajvara (ako je ljut, ne treba ljuta paprika)
- 1-2 kašičice slatke mlevene paprike
- 1-2 kašičice koncentrata paradajza (po ukusu)
- 2-3 suve šljive, iseckane (ili 1 kašika pekmeza od šljiva)
- 1 kašičica oštrog senfa
- So i biber, po ukusu
- 2 navršene kašičice ljute mlevene paprike (po ukusu)
- 1 kašičica šećera (po potrebi)
- 1-2 kašičice skrobnog brašna, po potrebi
Priprema:
Meso narežite na odreske i marinirajte ga sa solju, biberom, soja umakom, aceto balsamico i malo ulja. Preporučuje se da meso marinirate barem 30 minuta, ali što duže to bolje. Po želji, možete dodati i druge začine.
(Opcionalno) Ako želite da marinada bolje prione uz meso i stvori finu koricu prilikom prženja, pospite meso sa kašičicom skrobnog brašna i dobro promešajte.
U tavi, na malo ulja, popržite meso sa svih strana dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Kada je gotovo, stavite meso na toplo.
Na istoj tavi, kratko popržite sitno iseckani luk dok ne postane staklast.
Dodajte slatku mlevenu papriku i kratko promiješajte. Zatim dodajte koncentrat paradajza, ajvar, kečap, podlijte vinom, a zatim i temeljcem. Dodajte ostatak marinade koju meso nije upilo.
U umak dodajte iseckane suve šljive ili pekmez od šljiva, oštar senf, ljutu papriku (po želji) i začinite solju, biberom i po potrebi šećerom, kako biste uravnotežili kiselost umaka.
Po želji, zgusnite umak sa malo skrobnog brašna da postane gušći.
Vratite meso u umak i pustite da se kuva još nekoliko minuta, kako bi se svi ukusi lepo proželi.
Na kraju, po potrebi još začinite i pripremite za posluživanje.

3. Recept za teletinu u saftu
Ovaj recept za teletinu u saftu savršen je za ručak. Priprema se lako u jednoj šerpi, bez puno muke, a uz to ćete uživati u bogatom ukusu. Dužina dinstanja mesa zavisi od vrste i starosti komada, ali svakako kuvajte dok meso ne omekša. Tek tada dodajte krompir. Ovaj recept možete pripremiti i u ekspres loncu, ali saft neće biti isti.
Sastojci:
- 1/2 kg teletine
- 1/2 kg krompira
- 3 glavice luka
- 2 mrkve
- Ulje (po potrebi)
- So i biber, po ukusu
- Crvena paprika i suvi začin, po ukusu
- Suvi peršun, po ukusu
- 1 kašika paradajz pirea
- Lovorov list

Priprema:
Teletinu iseckajte na manje komade i stavite u šerpu sa malo ulja.
Dodajte sitno iseckani luk i propržite dok ne postane staklast.
Zatim dodajte rendane mrkve i propržite još nekoliko minuta.
Posolite, pobiberite, dodajte crvenu papriku, suvi začin i suvi peršun, pa dobro promešajte.
Dodajte kašiku paradajz pirea, lovorov list, a zatim podlijte sa malo vode (oko 1 do 1,5 dl), poklopite i ostavite da se dinsta na umerenoj vatri.
Dinstate meso dok ne postane mekano, a voda ne ispari, otprilike 45 minuta do 1 sat, zavisno od vrste teletine.
Kada meso omekša, dodajte krompir isečen na kocke i još malo vode, samo da prekrije krompir. Pokrijte i kuvajte dok krompir ne bude skuvan i mek.
Na kraju, proverite da li je jelo dovoljno začinjeno, po potrebi dodajte još soli, bibera ili začina.
Poslužite dok je jelo još toplo i uživajte u sočnom mesu i bogatom saftu. Ovo je zaista jelo zbog kojeg ćete poželjeti da svi budu za stolom.
4. Pivske šnicle u senfu
Pivske šnicle su sočne, mekane i jednostavne za pripremu, a zahvaljujući pivu, dobijaju poseban ukus. Odlično se slažu sa pire krompirom, testeninom ili rižom.
Sastojci:
- 1 kg svinjskih šnicli
- 1 veća glavica crnog luka (ili 2 manje)
- 1-2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 1 kašika slatke paprike
- 1 kašika senfa
- Ulje po potrebi
- So, biber, suvi začin po ukusu
- 100 ml piva (ili belog vina)
- 400 ml vode

Priprema:
Šnicle blago izlupati čekićem za meso i posoliti sa obe strane. Uvaljati ih u brašno i otresti višak.
U veću tavu sipati malo ulja i dobro zagrejati. Pržiti šnicle sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, pa ih izvaditi na tanjir.
Na istom ulju propržiti sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodati sitno seckan beli luk, slatku papriku i senf, pa sve kratko propržiti.
Vratiti šnicle u tiganj, preliti ih pivom ili belim vinom i sačekati da alkohol ispari. Dodati vodu i začine, poklopiti i dinstati na laganoj vatri oko 40-50 minuta dok meso ne omekša.
Po potrebi, dodati još malo vode ako je sos pregust. Poslužiti sa pire krompirom, testeninom ili rižom.
5. Piletina sa šampinjonima u sosu od pavlake
Ovo kremasto i sočno jelo idealno je za brzi, a ukusan ručak ili večeru. Piletina se topi u ustima, a sos od pavlake i šampinjona daje bogat i pun ukus. Savršeno se slaže sa rižom ili testeninom, a priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena.
Sastojci:
- 2 glavice crnog luka
- 300-400 g pilećeg belog mesa
- 200 g šampinjona
- 200 ml pavlake za kuvanje
- Malo maslinovog ulja
- 2 kocke putera
- 1 kocka za supu (pileća ili povrtna)
- 3-4 čena belog luka
- So, biber i origano po ukusu
Priprema:
Crni luk sitno iseckati, a beli luk izgnječiti ili sitno iseckati. Šampinjone očistiti i iseći na tanke listiće. Pileće belo meso iseći na tanke šnicle ili kockice, u zavisnosti od toga kako volite.
U tiganju zagrejati malo maslinovog ulja i dodati jednu kocku putera. Kada se puter otopi, staviti piletinu i pržiti na srednje jakoj vatri dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Kada je piletina gotova, izvaditi je iz tiganja i ostaviti sa strane.

U istom tiganju, dodati još jednu kocku putera i malo maslinovog ulja, pa propržiti sitno seckan crni luk. Pržiti dok ne postane staklast, a zatim dodati seckane šampinjone. Dinstati ih nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste svoj sok.
Kada šampinjoni omekšaju, dodati beli luk i kratko propržiti da pusti aromu. Dodati malo bibera i origana po ukusu.
Vratiti piletinu u tiganj sa lukom i šampinjonima. Dodati supu od kocke (rastvoriti je u 100 ml tople vode) i pustiti da se krčka nekoliko minuta dok tečnost ne ispari.
Kada se svi sastojci sjedine, dodati pavlaku za kuvanje i dobro promešati. Smanjiti temperaturu i ostaviti da se lagano kuva još 5-10 minuta dok sos ne postane gust i kremast.
6. Pečena butkica sa povrćem
Ovaj recept za pečenu butkicu je jednostavan, ali daje sočno i aromatično jelo koje će se sigurno svideti svima za stolom. Sporo pečenje omogućava mesu da bude mekano, dok povrće upija sve sokove i arome, stvarajući ukusan prilog.
Sastojci:
- 1 svinjska butkica
- 2 šargarepe
- 6 većih krompira
- So i vegeta po ukusu
- 1 glavica crnog luka
- 1 l vode
Priprema:
Očistiti butkicu i po potrebi ukloniti višak masnoće. Dobro je oprati pod mlazom hladne vode, a zatim je osušiti ubrusom. Natrljati solju i vegetom sa svih strana i ostaviti da odstoji 15-20 minuta kako bi upila začine.
U duboku šerpu sipati 1 l vode i staviti butkicu da se kuva na srednje jakoj vatri. Dodati očišćenu i na krupnije komade isečenu šargarepu, celu glavicu crnog luka (može se prepoloviti) i malo soli. Kuvati oko sat vremena, povremeno skidajući penu koja se pojavi na površini.

Dok se butkica kuva, oljuštiti krompir i iseći ga na krupnije komade. Po želji, može se blago posoliti i začiniti dodatnom vegetom.
Kada butkica omekša, prebaciti je u pleh za pečenje. Oko nje rasporediti skuvane šargarepe i krompir. Preliti sve supom u kojoj se kuvala butkica, tako da povrće bude lepo natopljeno. Po želji, može se dodati još malo soli ili omiljenih začina.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, ili dok butkica ne dobije lepu, zlatno-smeđu koricu. Povremeno je preliti sopstvenim sokovima iz pleha kako bi ostala sočna.
7. Sočna teleća rebra pečena u rerni
Ovaj recept donosi sočna, mekana teleća rebra pečena polako u rerni, uz aromatične začine i povrće. Idealno su glavno jelo za porodični ručak ili posebne prilike!
Sastojci:
- 1 kg telećih rebara
- 3 čena belog luka
- 1 kašika senfa
- 1 kašika meda
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice dimljene paprike
- 1 grančica svežeg ruzmarina (ili ½ kašičice suvog)
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 ml supe ili vode
- 3 veća krompira
- 2 šargarepe
- 1 crveni luk
Priprema:
Teleća rebra dobro oprati i osušiti ubrusom. U činiji pomešati senf, med, usitnjen beli luk, so, biber, dimljenu papriku, maslinovo ulje i ruzmarin. Tom marinadom premazati rebra sa svih strana i ostaviti da odstoje najmanje 1 sat (a najbolje preko noći u frižideru).
Oljuštiti krompir i šargarepu, pa ih iseći na krupnije komade. Luk očistiti i preseći na četvrtine. Sve povrće začiniti sa malo soli, bibera i maslinovog ulja.
Rebra staviti u pleh ili vatrostalnu posudu i preliti sa 200 ml supe ili vode. Oko mesa rasporediti pripremljeno povrće. Pokriti pleh aluminijumskom folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata.
Nakon 2 sata, skinuti foliju i pojačati temperaturu na 220°C. Peći još 20-30 minuta dok meso ne dobije hrskavu koricu, a povrće se lepo zapeče.