7 vrhunskih obroka: Svakog dana u nedelji na stolu ćete imati ručak kao iz najboljeg restorana

Sedam izvanrednih kulinarskih kreacija, koja ti od njih zvuči najbolje?

Recepti
19:18h Autor:
7 vrhunskih obroka: Svakog dana u nedelji na stolu ćete imati ručak kao iz najboljeg restorana
Foto: Shutterstock

1. Recept za junetinu u crnom pivu sa karamelizovanim lukom i narandžom

Sastojci:

  • 400 g junećeg buta
  • Veća glavica luka
  • 1 narandža
  • 0,33 l crnog piva (preporučuje se Guinness)
  • Brašno
  • Crvena mljevena paprika
  • So i biber, po ukusu
  • Lovorov list
  • Cili (ako volite ljuto)
Junetina
foto: Profimedia

Priprema:

Junetinu iseckajte na kockice, pa začinite solju i biberom po ukusu. U plastičnu vrećicu stavite malo brašna i crvene mljevene paprike, pa ubacite meso i dobro promešajte da se ravnomerno obloži začinima.

U tavi, na otopljenom maslacu, propržite meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.

Na preostalom maslacu, prodinstajte luk isečen na kolutove dok ne postane staklast. Dodajte kašičicu šećera i kratko ga karamelizujte na vatri.

U vatrostalnu posudu stavite prvo meso, pa preko njega karamelizovani luk. Iscedite sok od narandže preko svega i dodajte lovorov list, kao i cili (ako želite da jelo bude ljuto). Na kraju, sve prelijte crnim pivom.

Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko sat i po, dok meso ne postane mekano i sočno.

2. Recept za svinjski file u umaku sa suvim šljivama

Sastojci:

  • 600 g svinjskog filea (preporučuje se iz Špar mesnice)
  • So i biber, po ukusu
  • 1 kašika soja umaka
  • 1 kašika aceto balsamico (po ukusu)
  • 1 kašika ulja

Umak:

  • 2 dl jušnog temeljca (može biti iz kocke ili 1 kašičica Vegete u 2 dl tople vode)
  • 1 mala glavica luka, sitno iseckana
  • 1 kašika ajvara (ako je ljut, ne treba ljuta paprika)
  • 1-2 kašičice slatke mlevene paprike
  • 1-2 kašičice koncentrata paradajza (po ukusu)
  • 2-3 suve šljive, iseckane (ili 1 kašika pekmeza od šljiva)
  • 1 kašičica oštrog senfa
  • So i biber, po ukusu
  • 2 navršene kašičice ljute mlevene paprike (po ukusu)
  • 1 kašičica šećera (po potrebi)
  • 1-2 kašičice skrobnog brašna, po potrebi

Priprema:

Meso narežite na odreske i marinirajte ga sa solju, biberom, soja umakom, aceto balsamico i malo ulja. Preporučuje se da meso marinirate barem 30 minuta, ali što duže to bolje. Po želji, možete dodati i druge začine.

(Opcionalno) Ako želite da marinada bolje prione uz meso i stvori finu koricu prilikom prženja, pospite meso sa kašičicom skrobnog brašna i dobro promešajte.

U tavi, na malo ulja, popržite meso sa svih strana dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Kada je gotovo, stavite meso na toplo.

Na istoj tavi, kratko popržite sitno iseckani luk dok ne postane staklast.

Dodajte slatku mlevenu papriku i kratko promiješajte. Zatim dodajte koncentrat paradajza, ajvar, kečap, podlijte vinom, a zatim i temeljcem. Dodajte ostatak marinade koju meso nije upilo.

U umak dodajte iseckane suve šljive ili pekmez od šljiva, oštar senf, ljutu papriku (po želji) i začinite solju, biberom i po potrebi šećerom, kako biste uravnotežili kiselost umaka.

Po želji, zgusnite umak sa malo skrobnog brašna da postane gušći.

Vratite meso u umak i pustite da se kuva još nekoliko minuta, kako bi se svi ukusi lepo proželi.

Na kraju, po potrebi još začinite i pripremite za posluživanje.

Svinjetina
foto: Tripod production

3. Recept za teletinu u saftu

Ovaj recept za teletinu u saftu savršen je za ručak. Priprema se lako u jednoj šerpi, bez puno muke, a uz to ćete uživati u bogatom ukusu. Dužina dinstanja mesa zavisi od vrste i starosti komada, ali svakako kuvajte dok meso ne omekša. Tek tada dodajte krompir. Ovaj recept možete pripremiti i u ekspres loncu, ali saft neće biti isti.

Sastojci:

  • 1/2 kg teletine
  • 1/2 kg krompira
  • 3 glavice luka
  • 2 mrkve
  • Ulje (po potrebi)
  • So i biber, po ukusu
  • Crvena paprika i suvi začin, po ukusu
  • Suvi peršun, po ukusu
  • 1 kašika paradajz pirea
  • Lovorov list
Teletina u saftu
foto: Shutterstock

Priprema:

Teletinu iseckajte na manje komade i stavite u šerpu sa malo ulja.

Dodajte sitno iseckani luk i propržite dok ne postane staklast.

Zatim dodajte rendane mrkve i propržite još nekoliko minuta.

Posolite, pobiberite, dodajte crvenu papriku, suvi začin i suvi peršun, pa dobro promešajte.

Dodajte kašiku paradajz pirea, lovorov list, a zatim podlijte sa malo vode (oko 1 do 1,5 dl), poklopite i ostavite da se dinsta na umerenoj vatri.

Dinstate meso dok ne postane mekano, a voda ne ispari, otprilike 45 minuta do 1 sat, zavisno od vrste teletine.

Kada meso omekša, dodajte krompir isečen na kocke i još malo vode, samo da prekrije krompir. Pokrijte i kuvajte dok krompir ne bude skuvan i mek.

Na kraju, proverite da li je jelo dovoljno začinjeno, po potrebi dodajte još soli, bibera ili začina.

Poslužite dok je jelo još toplo i uživajte u sočnom mesu i bogatom saftu. Ovo je zaista jelo zbog kojeg ćete poželjeti da svi budu za stolom.

4. Pivske šnicle u senfu

Pivske šnicle su sočne, mekane i jednostavne za pripremu, a zahvaljujući pivu, dobijaju poseban ukus. Odlično se slažu sa pire krompirom, testeninom ili rižom.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskih šnicli
  • 1 veća glavica crnog luka (ili 2 manje)
  • 1-2 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 kašika senfa
  • Ulje po potrebi
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • 100 ml piva (ili belog vina)
  • 400 ml vode
Pivske šnicle u senfu
foto: preentscreen/Youtube

Priprema:

Šnicle blago izlupati čekićem za meso i posoliti sa obe strane. Uvaljati ih u brašno i otresti višak.

U veću tavu sipati malo ulja i dobro zagrejati. Pržiti šnicle sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, pa ih izvaditi na tanjir.

Na istom ulju propržiti sitno seckan crni luk dok ne omekša. Dodati sitno seckan beli luk, slatku papriku i senf, pa sve kratko propržiti.

Vratiti šnicle u tiganj, preliti ih pivom ili belim vinom i sačekati da alkohol ispari. Dodati vodu i začine, poklopiti i dinstati na laganoj vatri oko 40-50 minuta dok meso ne omekša.

Po potrebi, dodati još malo vode ako je sos pregust. Poslužiti sa pire krompirom, testeninom ili rižom.

5. Piletina sa šampinjonima u sosu od pavlake

Ovo kremasto i sočno jelo idealno je za brzi, a ukusan ručak ili večeru. Piletina se topi u ustima, a sos od pavlake i šampinjona daje bogat i pun ukus. Savršeno se slaže sa rižom ili testeninom, a priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena.

Sastojci:

  • 2 glavice crnog luka
  • 300-400 g pilećeg belog mesa
  • 200 g šampinjona
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • Malo maslinovog ulja
  • 2 kocke putera
  • 1 kocka za supu (pileća ili povrtna)
  • 3-4 čena belog luka
  • So, biber i origano po ukusu

Priprema:

Crni luk sitno iseckati, a beli luk izgnječiti ili sitno iseckati. Šampinjone očistiti i iseći na tanke listiće. Pileće belo meso iseći na tanke šnicle ili kockice, u zavisnosti od toga kako volite.

U tiganju zagrejati malo maslinovog ulja i dodati jednu kocku putera. Kada se puter otopi, staviti piletinu i pržiti na srednje jakoj vatri dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Kada je piletina gotova, izvaditi je iz tiganja i ostaviti sa strane.

piletina u sosu od pečuraka
foto: Shutterstock

U istom tiganju, dodati još jednu kocku putera i malo maslinovog ulja, pa propržiti sitno seckan crni luk. Pržiti dok ne postane staklast, a zatim dodati seckane šampinjone. Dinstati ih nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste svoj sok.

Kada šampinjoni omekšaju, dodati beli luk i kratko propržiti da pusti aromu. Dodati malo bibera i origana po ukusu.

Vratiti piletinu u tiganj sa lukom i šampinjonima. Dodati supu od kocke (rastvoriti je u 100 ml tople vode) i pustiti da se krčka nekoliko minuta dok tečnost ne ispari.

Kada se svi sastojci sjedine, dodati pavlaku za kuvanje i dobro promešati. Smanjiti temperaturu i ostaviti da se lagano kuva još 5-10 minuta dok sos ne postane gust i kremast.

6. Pečena butkica sa povrćem

Ovaj recept za pečenu butkicu je jednostavan, ali daje sočno i aromatično jelo koje će se sigurno svideti svima za stolom. Sporo pečenje omogućava mesu da bude mekano, dok povrće upija sve sokove i arome, stvarajući ukusan prilog.

Sastojci:

  • 1 svinjska butkica
  • 2 šargarepe
  • 6 većih krompira
  • So i vegeta po ukusu
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 l vode

Priprema:

Očistiti butkicu i po potrebi ukloniti višak masnoće. Dobro je oprati pod mlazom hladne vode, a zatim je osušiti ubrusom. Natrljati solju i vegetom sa svih strana i ostaviti da odstoji 15-20 minuta kako bi upila začine.

U duboku šerpu sipati 1 l vode i staviti butkicu da se kuva na srednje jakoj vatri. Dodati očišćenu i na krupnije komade isečenu šargarepu, celu glavicu crnog luka (može se prepoloviti) i malo soli. Kuvati oko sat vremena, povremeno skidajući penu koja se pojavi na površini.

pečena butkica
foto: Shutterstock

Dok se butkica kuva, oljuštiti krompir i iseći ga na krupnije komade. Po želji, može se blago posoliti i začiniti dodatnom vegetom.

Kada butkica omekša, prebaciti je u pleh za pečenje. Oko nje rasporediti skuvane šargarepe i krompir. Preliti sve supom u kojoj se kuvala butkica, tako da povrće bude lepo natopljeno. Po želji, može se dodati još malo soli ili omiljenih začina.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, ili dok butkica ne dobije lepu, zlatno-smeđu koricu. Povremeno je preliti sopstvenim sokovima iz pleha kako bi ostala sočna.

7. Sočna teleća rebra pečena u rerni

Ovaj recept donosi sočna, mekana teleća rebra pečena polako u rerni, uz aromatične začine i povrće. Idealno su glavno jelo za porodični ručak ili posebne prilike!

Sastojci:

  • 1 kg telećih rebara
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice dimljene paprike
  • 1 grančica svežeg ruzmarina (ili ½ kašičice suvog)
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 ml supe ili vode
  • 3 veća krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 crveni luk

Priprema:

Teleća rebra dobro oprati i osušiti ubrusom. U činiji pomešati senf, med, usitnjen beli luk, so, biber, dimljenu papriku, maslinovo ulje i ruzmarin. Tom marinadom premazati rebra sa svih strana i ostaviti da odstoje najmanje 1 sat (a najbolje preko noći u frižideru).

Oljuštiti krompir i šargarepu, pa ih iseći na krupnije komade. Luk očistiti i preseći na četvrtine. Sve povrće začiniti sa malo soli, bibera i maslinovog ulja.

Rebra staviti u pleh ili vatrostalnu posudu i preliti sa 200 ml supe ili vode. Oko mesa rasporediti pripremljeno povrće. Pokriti pleh aluminijumskom folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata.

Nakon 2 sata, skinuti foliju i pojačati temperaturu na 220°C. Peći još 20-30 minuta dok meso ne dobije hrskavu koricu, a povrće se lepo zapeče.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

RučakJelo