Sarajevski ćevapi su čuveni specijalitet u čijem savršenstvu ukusa uživaju kako stanovnici Bosne i Hercegovine, tako i brojni turisti.
Dužine su između 4 cm do 12cm, a služe se u lepinji, odnosno somunu. Po želji možete lepinju politi posebnim mesnim sokom, koji će dati jedisntvenu aromu.
Priprema ćevapa:
- Meso naseckajte na sitne komade, te ga dvaput izmeljite.
- Usitnite beli luk tako da izađe sok, te ga pomešajte s mesom.
- Dodajte začine, kajmak i mineralnu vodu.
- Smesu dobro izmešajte, te ostavite nekoliko sati da odstoji u fržideru.
- Ćevape oblikujte ručno, na dužine između 4-12 centimetara.
- Pržite ih na roštilju, te na kraju prelijte mesnim sokom.
Obavezni prilozi:
• lepinja ili somun • sitno naseckan crni luk • kajmak
Originalan recept za sarajevski ćevap: Ukus koji se ne zaboravlja!
Iako je recepata za mesne sokove više, mi vam donosimo onaj isprobani.
Priprema sosa:
- Stavite začine u posudu, a zatim dodajte malo ulja.
- Preko toga prelijte bujonom i vodom, te pustite da proključa.
Savet za mesni sok:
- Stavite pola goveđe kocke za supu u 2 decilitra vode i zagreje u mikrotalasnoj na 500W 1-2 minut, piše Volim-meso.
Saveti za najbolji roštilj: Ovako se spremaju najsočniji ćevapi, piletina, grilovano povrće!