Prema ocenama na najpoznatijem kulinarskom sajtu "Tejstatlas", najbolje srpsko jelo nije ni pljeskavica ni sarma - već pazarske mantije.
Dosta se pričalo o novoj listi najgorih srpskih jela koju je objavio ovaj prestižni magazin, ispostavilo se da mnogi nisu ni znali šta je "živa pljeskavica". Međutim, i na listi najbolje ocenjenih srpskih jela ima iznenađenja.
Naime, na prvom mestu, kao ubedljivo najbolji srpski specijalitet, našle su se pazarske mantije, koje su, između ostalog, proglašene i za najbolje pecivo na svetu, ostavivši u senci čak i popularni burek.,
Pazarske mantije su srpsko jelo poreklom iz Novog Pazara. Ovo jelo po ukusu podseća na bosanski burek, ali je po obliku sasvim drugačije – oblikuje se u male kuglice koje se ređaju u tepsiju i peku zajedno.
Testo se prvo razvuče, premaže puterom, a zatim puni nadevom od mlevene junetine, soli, bibera, luka i malo ulja. Napunjeno testo se oblikuje u loptice, koje se ređaju u tepsiju, zatim peku, tradicionalno u starim pećima koje im daju jedinstveni ukus i miris. Mantije se obično prelivaju jogurtom i jedu dok su još vruće“, piše "Tejstatlas".
Na drugom mestu liste jela koje ne treba propustiti u Srbiji je nadaleko čuvena komplet lepinja, svojevremeno proglašena za najbolji doručak na svetu, a treći je – leskovački roštilj.
Kako napraviti pazarske mantije?
Sastojci za testo:
- 700g brašna
- 2 kašike soli
- 1 kašika ulja
- 400ml vode
Fil:
- 500g mlevenog mesa
- 1dl vode
- 300g crvenog luka
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- ulje
- maslac
- voda
Priprema:
Stil/Nova
Recept za prave sremačke salčiće