Pelte - zaboravljena turska poslastica: Ne treba ni gram šećera, a sprema se za manje od 10 minuta

Donosimo vam recept za zaboravljenu tursku poslasticu - pelte.

Recepti
Pelte - zaboravljena turska poslastica: Ne treba ni gram šećera, a sprema se za manje od 10 minuta
Foto: Printscreen Youtube/ Samrina kuhinja

Sastojci: ( mera - čaša od 200 ml)

  • 2,5 čaše hladne vode
  • 1 čašu pekmeza od jabuke (za manje slađi ukus može se koristiti pola čaše)
  • Pola čaše brašna

Za preliv:

  • 50 g maslaca
  • Oko 1 čaša krupno mlevenih oraha

Priprema:

U šerpu sipati vodu, dodati čašu džema i brašno. Sve dobro umešati da se razbiju grudvice. Prebaciti šerpu na vatru i lagano mešati do tačke ključanja, pa mešati oko 2,3 minuta dok se ne ukuva.

Prebaciti smesu u tepsiju i ostaviti da se ohladi. Odozgo dodati otopljeni maslac i iseckane orahe.

Saveti:

  • Nakon dodavanja brašna, dobro promiješajte dok smesa ne postane glatka, a zatim stavite na šporet. (Neće doći do stvaranja grudvica.)
  • Pelte je najbolje poslužiti hladno ili mlako.
  • Zaboravljeni recepti su veoma dragoceni, a pelte je jedan od njih.

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs