Sastojci: ( mera - čaša od 200 ml)
- 2,5 čaše hladne vode
- 1 čašu pekmeza od jabuke (za manje slađi ukus može se koristiti pola čaše)
- Pola čaše brašna
Za preliv:
- 50 g maslaca
- Oko 1 čaša krupno mlevenih oraha
Priprema:
U šerpu sipati vodu, dodati čašu džema i brašno. Sve dobro umešati da se razbiju grudvice. Prebaciti šerpu na vatru i lagano mešati do tačke ključanja, pa mešati oko 2,3 minuta dok se ne ukuva.
Prebaciti smesu u tepsiju i ostaviti da se ohladi. Odozgo dodati otopljeni maslac i iseckane orahe.
Saveti:
- Nakon dodavanja brašna, dobro promiješajte dok smesa ne postane glatka, a zatim stavite na šporet. (Neće doći do stvaranja grudvica.)
- Pelte je najbolje poslužiti hladno ili mlako.
- Zaboravljeni recepti su veoma dragoceni, a pelte je jedan od njih.
Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije