Posne pljeskavice: Ukusnije i zdravije od mrsnih, a spremaju se očas posla

Donosimo vam najbolji recept za posne pljeskavice od soje.

Recepti
Posne pljeskavice: Ukusnije i zdravije od mrsnih, a spremaju se očas posla
Foto: Printscreen Youtube/Jaja i kobaja

Sastojci:

  • 150 g sojinih ljuspica ili komadića
  • 1 krompir
  • 1 šargarepa
  • 1 veća glavica crnog luka ili 2 manje
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika lanenog semena
  • par kašika brašna ili prezli
  • 1 kašikica soli
  • 1/2 kašikice bibera
  • suvi začin i peršun po ukusu

Priprema:

Krompir i šargarepu obariti i ostaviti da se ohlade. Sojine ljuspice preliti sa vrelom vodom i ostaviti sa strane da nabubre oko 15 - 20 minuta. Kašiku lanenog semena preliti sa malo tople vode i odvojiti sa strane. Crni luk i dva čena belog luka iseckati što sitnije. Ohlađeni krompir i šargarepu izrendati na sitno rende, a sojine ljuspice iscediti rukama od viška vode. Sve sastojke pomešati u dubljoj posudi, dodati po želji začine ( 1 ravna kašičica soli, pola ravne kašičice bibera, 1 kašičica suvog začina, peršun i sl.).

Kada su svi sastojci i začini sjedinjeni, dodavati po malo brašna i prezli dok se ne dobije dovoljna gustina smese za formiranje pljeskavica. Može se dodati brašno po želji, može i stari hleb izmrvljen, kako ko ima u kući u datom trenutku. Brašno, prezle ili stari hleb služe da povežu sve sastojke i pokupe višak vode.

Napraviti pljeskavice, po želji ih uvaljati malo u prezle i pržiti u vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane. Služiti ih tople uz pire krompir ili pirinač. Prijatno!

(Jaja i kobaja)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs