Sastojci:
- 150 g sojinih ljuspica ili komadića
- 1 krompir
- 1 šargarepa
- 1 veća glavica crnog luka ili 2 manje
- 2 čena belog luka
- 1 kašika lanenog semena
- par kašika brašna ili prezli
- 1 kašikica soli
- 1/2 kašikice bibera
- suvi začin i peršun po ukusu
Priprema:
Krompir i šargarepu obariti i ostaviti da se ohlade. Sojine ljuspice preliti sa vrelom vodom i ostaviti sa strane da nabubre oko 15 - 20 minuta. Kašiku lanenog semena preliti sa malo tople vode i odvojiti sa strane. Crni luk i dva čena belog luka iseckati što sitnije. Ohlađeni krompir i šargarepu izrendati na sitno rende, a sojine ljuspice iscediti rukama od viška vode. Sve sastojke pomešati u dubljoj posudi, dodati po želji začine ( 1 ravna kašičica soli, pola ravne kašičice bibera, 1 kašičica suvog začina, peršun i sl.).
Kada su svi sastojci i začini sjedinjeni, dodavati po malo brašna i prezli dok se ne dobije dovoljna gustina smese za formiranje pljeskavica. Može se dodati brašno po želji, može i stari hleb izmrvljen, kako ko ima u kući u datom trenutku. Brašno, prezle ili stari hleb služe da povežu sve sastojke i pokupe višak vode.
Napraviti pljeskavice, po želji ih uvaljati malo u prezle i pržiti u vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane. Služiti ih tople uz pire krompir ili pirinač. Prijatno!
(Jaja i kobaja)
Bonus video: