Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade

Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan

Recepti
11:47h Autor:
Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Foto: Shutterstock

Ako tražite tortu koja se lako priprema, a istovremeno je ukusna i izdašna, Policajac torta je pravi izbor. Sa osnovnim sastojcima i jednostavnim postupkom, ova torta će ubrzo postati omiljeni dezert u vašem domu.

Policajac torta
foto: preentscreen/Youtube

Sastojci za kore:

  • 4 jaja
  • 24 kašike šećera
  • 24 kašike brašna
  • 26 kašika mleka
  • 5 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:

  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera
  • 200 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika
  • Sastojci za premaz i ukrašavanje:
  • 250 ml slatke pavlake za šlag
  • 200 g čokolade
Policajac torta
foto: preentscreen/Youtube

Priprema kore:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao.

Umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetlo žuta i penasta.

Dodajte mleko i kratko mutite na najmanjoj brzini.

Postepeno dodajte smesu sa brašnom, kakaom i praškom za pecivo, pa kratko mutite dok se ne sjedini.

Pleh prečnika 25 cm obložite papirom za pečenje, pa sipajte polovinu smese.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C, 25-30 minuta. Ponavljate postupak sa drugom polovinom smese.

Ohlađene kore presecite vodoravno da dobijete četiri kore.

Priprema fila:

Prokuvajte mleko sa šećerom.

Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi.

Zatim dodajte puter i mlevene orahe ili lešnike, pa sve sjedinite.

Slaganje torte:

Na dno kalupa stavite papir za pečenje i prvu koru.

Prelijte trećinom fila, pa stavite drugu koru. Ponavljajte postupak dok ne složite sve kore, završavajući korom na vrhu.

Torta treba da odstoji u frižideru preko noći.

Premaz i ukrašavanje:

Zagrejte slatku pavlaku, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi.

Ohladite ganaš krem, umutite mikserom, pa premažite tortu sa svih strana. Ukrasite po želji.

Uživajte u svakom zalogaju ove kremaste i bogate poslastice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs