Recept za 7 dana, posne čorbice za svaki dan: Stara zdrava jela za vitalnost tela

Dok većina posti Božićni post, glavni problem postaje "šta jesti tokom ovih dana?" Zbog toga vam donosimo 7 recepata za najbolje čorbice

Recepti
12:27h
Recept za 7 dana, posne čorbice za svaki dan: Stara zdrava jela za vitalnost tela
7 recepata za posne čorbe, Foto: Shutterstock

Čorba je najbolja i najzdravija varijanta posnog obroka. Osim što je zdrava, čorba se lako i jednostavno pripremi.

Donosimo vam 7 predloga za posne čorbe:

1. Brza posna čorba

Potrebno je:

  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 glavica crnog luka
  • 400 grama mešavite povrća za rusku salatu
  • so i biber

Priprema: Prodinstajte crni luk na ulju. Kada postane staklast dodajte mu 1 kašiku brašna pa sve mešajte i polagano dodajte vode. Dodajte i mešavinu povrća za rusku salatu. Začinite i kuvajte oko 15 minuta.

Čorba, Posna čorba
foto: Shutterstock

2. Čorba sa tikvicama

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2 tikvice
  • 1 ljuta papričica
  • so i biber

Priprema: Prodinstajte na ulju luk i beli luk. Dodajte šargarepu, krompir i tikvice. Nalijte vode i kuvajte. Dodajte ljute papriči ce i začine. Kada se skuva, nakon 30 minuta, štapnim mikserom izblendajte. Stavite svež peršun i poslužite. Ako ne postite, dodajte pavlaku za kuvanje.

3. Posni pasulj

Najzdravija varijanta posnog obroka je posni pasulj.

Potrebno je:

  • Crni luk
  • Beli luk
  • Šargarepa, peršun, celer
  • Pasulj
  • So i biber
  • Ulje
  • Lovorov list

A kako se priprema, pročitajte ovde:

4. Riblja čorba

  • 1,5 kg šaranske glave i repovi
  • 200-300 g kecige
  • 300 g šaranske mresti
  • 400 g crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 200 g šargarepe
  • 50 g persuna
  • 50 g pašternjaka
  • 50 g celera
  • 1-2 sveše cele paprike
  • 2 dl ceđenog paradajza
  • 4 dl ulja
  • 3 kašičice soli
  • 3 kašičice suvog biljnog zacina
  • 1 kašilica mlevenog bibera
  • 2 lovorova lista
  • 1 kesica začina za riblju čorbu
  • 4-5 l vode obične
  • po želji ljute tucane paprike

Priprema: Staviti glave i repove od šarana i jednu manju kečigu da se kuvaju. Kečiga je riba koja čorbi daje poseban ukus.

Kada voda provri, kuvati oko 10-15 minuta, pa vodu procediti i sačuvati je, da se njom nalije čorba. Ribu ostaviti da se ohladi, pa očistiti meso od kostiju. Crni luk sitno iseckati, a ostalo povrće (bez paprike) izrendati.

Na ulju dinstati crni luk, kroz presu istisnut beli luk i ostalo povrće, da se masa pretvori u kasu. Kada ponestane tečnosti iz povrća, dolivati po malo proceđene vode od ribe.

U činijiu izručiti sadržaj kesice začina za riblju čorbu i razmutiti sa 2 dl ceđenog paradajza, postepeno nalivajući i mešajući, da se ne naprave grudvice, pa doliti 2-3 dl vode u kojoj je kuvana riba. Razmućen začin sipati u lonac sa dinstanim povrćem i još malo dinstati uz mešanje, pa naliti vodu od ribe. Poklopiti da provri, a kada baci ključ, dodati svežu celu papriku, so, biber, suvi začin i lovor. Kuvati oko 5 minuta, pa dodati šaransku mrest (najbolje je kada ima i ikre i mleca), koju treba malo iskidati rukama na komade. Nakon 10 minuta u čorbu ubaciti i očišćenu kuvanu ribu, pa pustiti da vri još 15 minuta. U toku kuvanja probati da li je čorba dobro začinjena, pa dodati začine po ukusu. Za pikantan ukus čorbe dodati malo ljute tucane paprike.

Voda od ribe se ne mora sva doliti odmah, nego po dodavanju svih sastojaka proceniti da li je gustina čorbe zadovoljavajuća.

Riblja čorba
foto: Printscreen/youtube

5. Čorba od geršla

Potrebno je:

  • 100 g geršle,
  • glavica crnog luka,
  • manji koren celera,
  • 2 manje šargarepe,
  • 1 kašika hladno ceđenog ulja suncokreta,
  • so, biber, peršun.

Način pripreme: Izdinstati luk na malo ulja. Naliti 1.5 litar vode, dodati geršlu i kuvati na umerenoj vatri dok geršla ne omekša. Kada omekša, dodati narendanu šargarepu i celer. Kuvati još desetak minuta. Posoliti, dodati biber i posuti seckanim peršunom.

Čorba
foto: Printscreen/youtube

6. Paradajz čorba

Potrebno je:

  • Luk,
  • šargarepa
  • so i biber
  • beli luk
  • ljuta papričica
  • zvezdice od testenine
  • 500 ml paradajz soka

Priprema: Predinstati luk i šargarepu i beli luk. Dodati ljutu papričicu sitno seckanu pa i nju predinstati zajedno sa začinima. Naliti paradajz sok i isto toliko vode. Kuvati oko 10 minuta. Dodati zvezdice od testenine i svež peršun pa kuvati još 5 minuta.

Paradajz čorba
foto: Profimedia

7. Posni slatki kupus

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica belog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 sveže zelene paprike
  • 2 sveža paradajza (može i sok od paradajza)
  • 1 glavica kupusa
  • So, biber, ulje, peršun

Priprema: Prodinstajte luk i šargarepu, dodajte paprike i paradajz pa i to dinstajte. Na kraju dodajte kupus i sve začine i izmešajte. Nalijte vode i kuvajte oko 30 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs