Božićni post je počeo i trajaće sve do Badnjeg dana, 6. januara 2025. godine. To što nam je tokom posta izbor namirnica sužen, za naše zdravlje uopšte nije loše, jer tada ne jedemo prerađene namirnice, mesne prerađevine, konditorske proizvode prepune šećera... Međutim, ukoliko se ne uspostavi balans i ne unese dovoljno vitamina i minerala, to može biti štetno za organizam.
– Pored duhovnog post donosi i fizičko pročišćenje – kaže za Kurir prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog i koautor knjige "Post put u život: Hrišćanski post u prevenciji i lečenju dijabetesa, ateroskleroze i kancera".
– Hrišćanski post ima većinu korisnih karakteristika mediteranske ishrane, koja doprinosi sprečavanju gojaznosti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi, metaboličkog sindroma, dijabetesa melitusa tip 2, ateroskleroze, masna jetre, depresije, erektilne disfunkcije i karcinoma - ističe doktorka.
Dr Vesna predlaže neki od sledećih zdravih posnih obroka:
Salata od blanširane šargarepe
Sastojci: 1 kg šargarepe, 3 glavice belog luka, šoljica maslinovog ulja, dve kašike ljutog senfa, veza peršuna, so, biber Priprema: Očistite šargarepu, isecite je na kolutove i izblanširate. Dok je još vruća, stavite je u činiju, posolite, pobiberite, dodajte seckani ili rendani beli luk, ulje i senf po ukusu. Lagano izmešajte i pospite seckanim peršunom.
Pečeni šaran i humus sa 3 vrste paprike
Ovaj obrok sadrži parče šarana pečenog u rerni, humus, salatu od cvekle sa belim lukom i maslinovim uljem, salatu od pečene crvene paprike sa maslinovim uljem, belim lukom i jabukovim sirćetom, narandžastu papriku iz turšije, malu crvenu ljutu papričicu iz turšije, crveni luk i prepečen tonus hleb. Šaran je masna i hranljiva riba, izvor nezasićenih omega-3- masnih kiselina, proteina, raznih mikroelemenata od kojih najviše ima fosfora.
Kiseli kupus
Salata od kiselog kupusa sa alevom paprikom i maslinovim ili suncokretovim uljem, prebranac, pita sa rendanim krompirom, peršun, maslinke i ljuta zelena papričica. Prebranac i pita od krompira su zamena za hleb.
Salata od tunjevine
Ovaj posan obrok čine tunjevina s seckanim crvenim lukom, žuta paprika iz turšije, bareni brokoli,barena blitva prelivena marinadom od belog luka, maslinovog ulja, limunovog soka, cvekla pečena u rerni iseckana na kolutiće i prelivena maslinovim uljem i belim seckanim lukom.
Obrok sadrži i malo ajvara od crvene paprike i plavog patlidžana koji je pripremljen na ulju od koštica grožđa, uz to idu dve kriške tonus hleba i crvena ljuta papričica iz turšije.
Vitaminski obrok
Pečene sardele, salata od belog luka, crnog luka, peršuna, domaćeg paradajz soka sa limunom i maslinovim uljem. Hleb od celog zrna, pečena cvekla i pečena bundeva.
(Stil/ Violeta Nedeljković -Kurir)
Tradicionalni svinjokolj u sremskom selu Voganj okupio domaćine