Specijalista za ishranu i dijetetičar Natalija Lazurenko navela je alternativne izvore omega-3 u intervjuu za RT tokom uzdržavanja od ribe i morskih plodova tokom posta.

"Ako govorimo o omega-3, uobičajeno shvatanje za nas je da se maksimalna količina nalazi u ribi i morskim plodovima. Ali postoje ljudi koji imaju alergijsku reakciju na ovu hranu. One mogu biti blage, a mogu biti ozbiljne reakcije, uključujući Kvinkeov edem", istakla je ona.

masna-riba-shutterstock-248425375.jpg
Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, takvi ljudi ne jedu ribu i morske plodove u svakodnevnom životu, birajući dijetetske suplemente, lekove koji sadrže omega-3, ili traže alternativne opcije.

"Nije samo riba ono što nam daje omega-3 masne kiseline. Postoji njegov prethodnik - alfa-linolenska kiselina. Može se dobiti u velikim količinama iz biljnih proizvoda: lanenog semena, susama, ulja konoplje. Čia semenke, orasi i zelene varijacije povrća su takođe izvori", rekla je ona.

shutterstock-1022197789.jpg
Foto: Shuterstock

Ako ishrana sadrži izvore koji nam obezbeđuju čitav niz zdravih masti, imaćemo praktično idealnu sliku o pravim mastima, zaključila je nutricionistkinja.

Šta raditi ako ne možete izdržati post?

01:05
"OVO JE DRUGI NAJSTROŽI POST, OVAKO GLASI ISHRANA" Sveštenik za Kurir TV obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati? Izvor: Kurir televizija

Nutricionista otkriva 3 namirnice koje obavezno treba jesti tokom posta.