Specijalista za ishranu i dijetetičar Natalija Lazurenko navela je alternativne izvore omega-3 u intervjuu za RT tokom uzdržavanja od ribe i morskih plodova tokom posta.
"Ako govorimo o omega-3, uobičajeno shvatanje za nas je da se maksimalna količina nalazi u ribi i morskim plodovima. Ali postoje ljudi koji imaju alergijsku reakciju na ovu hranu. One mogu biti blage, a mogu biti ozbiljne reakcije, uključujući Kvinkeov edem", istakla je ona.

Prema njenim rečima, takvi ljudi ne jedu ribu i morske plodove u svakodnevnom životu, birajući dijetetske suplemente, lekove koji sadrže omega-3, ili traže alternativne opcije.
"Nije samo riba ono što nam daje omega-3 masne kiseline. Postoji njegov prethodnik - alfa-linolenska kiselina. Može se dobiti u velikim količinama iz biljnih proizvoda: lanenog semena, susama, ulja konoplje. Čia semenke, orasi i zelene varijacije povrća su takođe izvori", rekla je ona.

Ako ishrana sadrži izvore koji nam obezbeđuju čitav niz zdravih masti, imaćemo praktično idealnu sliku o pravim mastima, zaključila je nutricionistkinja.
Šta raditi ako ne možete izdržati post?