1. Potaž od zelenog povrća
Ovaj izuzetno zdravi potaž od zelenog povrća, idealan je da vas okrepi u zimskim danima. Pripremljen od brokolija, tikvica i spanaća pravi je izvor vitamima, a pogodan je i za vegeterijance i one koji poste. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a može da stoji u frižideru nekoliko dana.
Sastojci:
- 400 g brokolija
- 250 g spanaća
- 250 g tikvica
- 250 g kelja
- 2 čena belog luka
- 1 manji crni luk
- 2 kašike maslinovog ulja
- 400 ml bujona od povrća
- 2 kašičice kokosovog mleka
- so, biber

Priprema:
Na maslinovom ulju propržite seckani crni i beli luk dok malo ne zastakli. Dodajt svež brokoli, spanać, tikvicu isečenu na kockice i kelj. Zalijte sve bujonom o povrća, pa kuvajte na umerenoj vatri oko 15-ak minuta uz povremeno mešanje. Kada je povrće smekšalo sve prebacite i blender, dodajte kokosovo mleko i izmiksajte da dobijete homogenu tečnu smesu. Prepsite u činiju u kojoj ćete servirati i po ukusu dodajte so i biber. Po želji ga pre serviranja pospite seckanom mirođijim.
2. Krem čorba od karfiola
Ručak ne može da se zamisli bez dobre supe ili čorbe, a posebno u jesen ili zimu kada nas ovakva jela greju. Domaća krem čorba od karfiola odličan je način da se okrepite i podignete imunitet, jer obiluje vitaminima. Može da bude i kompletan obrok jer je izuzetno zasitna i hranljiva. U nastavku pogledajte kako da je napravite.
Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 2 krompira
- 1 glavica crnog luka
- so, biber
Priprema:
U šerpu stavite sitno seckan luk, cvetove karfiola i krompir isečen na kockice. Nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim izblendajte štapnim mikserom, začinite i krčkajte još par minuta.

3. Manastirski prebranac na vodi
Manastirski prebranac je idealan za post na vodi, a iako u njega ne ide puno sastojaka, ukus je odličan. Ono što ga izdvaja je pikantsnost koji se dobija zahvaljujući ljutoj paprici, a poseban šmek daje nana.
Sastojci:
- 600 g pasulja
- 4 kašičice soli
- 2 kašike crvene mlevene paprike
- 2 crna luka
- 4 čena belog luka
- nana
- 2 ljute paprike
Priprema:
Pasulj sipajte u šerpu, prelijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Nakon toga procedite, pa sipajte novu vodu, dodajte crni luk isečen na rebarca, pa posolite i pobiberite. Kad proključa dodajte sveže listove nane, a onda kuvajte još 10 minuta. Povremeno promešajte. Pasulj sa sve vodom, lukom i začinima sipajte u zemljanu posudu ili vatrostalnu tepsiju. Pospite mlevenom crvenom paprikom i promešajte. Ubacite i cele čenove belog luka, pa promešajte i sipajte još vode. Preko stavite cele paprike, a ako ne volite ljute, možete da koristite i obične. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, a onda ako je potrebno sipajte još vode i pojačajte temepraturu na 200°C. Pecite još 20-25 minuta. Povremeno pogledajte da li treba da dospete još vode.

4. Sataraš za post na vodi
Sastojci:
- 1 crni luk
- 3 crvene paprike šilja, iseckane
- 5 komada paradajza
- 1 lovorov list
- 300 g pirinča
- 1 tikvica, isekana
- so i biber po ukusu
- šaka svežeg bosiljka
- 1 kašičica peršuna
- 1 kašičica ljute paprike

Recept za najbolji sataraš na vodi:
Kako biste napravili sataraš za post na vodi, prvo sipajte malo vode u lonac i dinstajte luk. Nakon toga dodajte iseckanu papriku, lovorov list, krupno sečen paradajz i tikvice. Sve dodajte jedno po jedno, i dolivajte vodu po potrebi.
Sipajte i pirinač u lonac uz još malo vode i nastavite da dinstatate. Kada pirinač omekša ubacite začine. Sve dobro promešajte i servirajte. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i janiju sa bukovačama i pirinčem - super ručak za post na vodi.
5. Kupus čorba
Sastojci:
- 500 g kiselog kupusa
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- Lovorov list
- So, biber

Priprema:
Kupus isperite i iseckajte. Na vodi prodinstajte luk i šargarepu, pa dodajte kupus i lovorov list. Nalijte vodom i kuvajte oko sat vremena. Začinite po ukusu.