Sutra počinje Vaskršnji post, a mi vam dajemo 7 predloga za jela po crkvenom kalendaru: Tradicionalna, ukusna i divna

Predstavljamo vam sedmodnevni jelovnik sa tradicionalnim posnim jelima srpske kuhinje, sedam ručkova da prste poližete

Recepti
20:14h Autor:
Sutra počinje Vaskršnji post, a mi vam dajemo 7 predloga za jela po crkvenom kalendaru: Tradicionalna, ukusna i divna
Foto: Shutterstock

Ova jela ne samo da će obogatiti vašu trpezu, već će i pokazati koliko posna hrana može biti raznovrsna i inspirativna.

Ponedeljak: Beli pasulj na vodi

Sastojci:

  • 250 g belog pasulja
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 suva paprika
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So po ukusu

Priprema:

Pasulj oprati i ostaviti da se natapa preko noći u hladnoj vodi.

Sutradan procediti pasulj, naliti svežom vodom i staviti da se kuva. Nakon što provri, procediti i naliti novom vodom (ovaj korak smanjuje nadimanje).

Dodati sitno seckan crni luk, rendanu šargarepu i suvu papriku. Kuvati na umerenoj vatri dok pasulj ne omekša.

U manjoj šerpi na suvom tiganju kratko propržiti brašno, dodati alevu papriku i naliti malo vode iz pasulja, mešajući da ne ostanu grudvice.

Dodati ovu smesu u pasulj i kuvati još nekoliko minuta dok se jelo blago ne zgusne. Posoliti po ukusu i poslužiti toplo.

Pasulj
foto: Shutterstock

2. Čorba od praziluka - Na vodi

Sastojci:

  • 2 veća praziluka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 krompir
  • 1,5 l vode
  • So i biber po ukusu
  • Peršunov list za dekoraciju

Priprema:

Praziluk iseckati na kolutove, šargarepu i krompir oljuštiti i iseckati na kockice.

U šerpi zagrejati malo vode, dodati praziluk i kratko ga dinstati. Zatim dodati šargarepu i krompir, pa naliti vodu.

Kuvati na umerenoj vatri dok povrće ne omekša.

Posoliti i pobiberiti po ukusu, zatim posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.

Čorba od praziluka
foto: Shutterstock

3. Posni rižoto sa komadićima soje na vodi - Na vodi

Sastojci:

  • 1 šolja pirinča
  • 1 šolja komadića soje
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 3 šolje vode

Priprema:

Komadiće soje preliti vrelom vodom i ostaviti 10-15 minuta da omekšaju.

U dubljoj šerpi zagrejati malo vode i dodati sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu. Dinstati dok ne omekšaju.

Dodati oceđene komadiće soje i pirinač, zatim začiniti alevom paprikom, solju i biberom.

Naliti tri šolje vode, smanjiti vatru i kuvati dok pirinač ne upije tečnost.

Poslužiti toplo, po želji posuti seckanim peršunom.

rižoto
foto: Shutterstock

4. Paradajz čorba sa posnom testeninom - na vodi

Sastojci:

  • 500 ml paradajz soka
  • 500 ml vode
  • 100 g posne testenine
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica šećera
  • So po ukusu
  • Suvi začin (po želji)

Priprema:

U dublju šerpu sipati paradajz sok i vodu, pa staviti da provri.

U posebnoj posudi razmutiti kašiku brašna sa malo vode, zatim sipati u čorbu uz neprestano mešanje.

Dodati šećer, so i po želji suvi začin, pa kuvati još nekoliko minuta.

U međuvremenu skuvati testeninu u posebnoj šerpi, zatim je dodati u čorbu i sve zajedno promešati.

Poslužiti toplo.

Paradajz čorba
foto: Profimedia

5. Boranija zgusnuta brašnom - na vodi

Sastojci:

  • 500 g sveže ili zamrznute boranije
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So po ukusu
  • 1 l vode

Priprema:

U šerpi sa malo vode dinstati sitno seckan crni luk samo na vodi bez ulja i rendanu šargarepu dok ne omekšaju.

Dodati boraniju i naliti vodom, pa kuvati dok boranija ne omekša.

U posebnoj posudi razmutiti kašiku brašna sa malo vode i dodati u boraniju, uz neprestano mešanje.

Dodati alevu papriku i so po ukusu, kuvati još nekoliko minuta dok se čorba blago ne zgusne.

Poslužiti toplo, po želji ukrasiti seckanim peršunom.

Sva ova jela su jednostavna, zdrava i idealna za posne dane. Uživajte!

Boranija
foto: Bakina kuhinja

6. Čorba od šampinjona i krompira - na ulju

Za ovu kremastu čorbu, propržite seckani crni luk i praziluk, dodajte krompir isečen na kockice i šargarepu na kolutove. Kuvajte sa začinima poput lovorovog lista, soli i bibera, a potom dodajte šampinjone isečene na listiće. Kada povrće omekša, izvadite lovorov list i izmiksajte čorbu štapnim mikserom. Po želji, dodajte kašiku brašna razmućenu u vodi za gušću teksturu, te završite sa seckanim peršunom.

7. Posne punjene paprike - na ulju

Napravite fil od pirinča, seckanog povrća poput šargarepe i luka, začinjenog solju, biberom i svežim začinskim biljem. Napunjene paprike kuvajte u paradajz sosu dok ne omekšaju, pružajući bogat i ukusan obrok.

Bakina kuhinja, Posne punjene paprike, Punjene paprike
foto: Bakina kuhinja

Ovaj jelovnik pruža raznovrsne i ukusne posne obroke za svaki dan u nedelji, poštujući pravila posta i tradiciju srpske kuhinje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs