Da li vam se desilo da testo neće da naraste ili da, baš kad imate goste, pogača u rerni ispuca? Štrudla je bila pečena odozgo, ali ne i odozdo? Da se ovo više ne bi dešavalo, dajemo vam nekoliko trikova koji će pomoći da vaših ruku delo bude baš kao iz najboljeg restorana ili kao sa slike omiljenog kuvara.

1. Pre nego što počnete da pravite testo, izvadite puter i jaja iz frižidera i ostavite ih izvesno vreme na sobnoj temperaturi.

2. Pripremite i izmerite sve neophodne sastojke pre nego što počnete da mesite.
3. Pridržavajte se recepta i nemojte da improvizujete. Za razliku od kuvanih jela, specijaliteta s mesom, čorbi i salata, gde možete dodati nešto novo ili promeniti količinu sastojaka, testa su rezultat hemijskih procesa.

4. Ne preterujte s količinom praška za pecivo ili kvasca jer postoji mogućnost da testo naraste previše i pukne.
5. Nemojte da pravite zalihe praška za pecivo i kvasca jer tokom vremena gube svojstva.

6. Testo stavljajte uvek u zagrejanu rernu jer sva testa s praškom za pecivo i kvascem to zahtevaju. Prilikom spajanja vlažnih i suvih sastojaka dolazi do hemijske reakcije i testo odmah počinje da raste. Sačekajte 10 do 15 minuta od trenutka kad rerna dostigne željenu temperaturu i onda ubacite testo.
7. Rešetku postavite na sredinu kako bi se testo ispeklo podjednako odozgo i odozdo.
Bonus video: