da ispadne bez greške

Greške koje pravimo kad pravimo picu kod kuće: Testo uvek stavljajte na dobro zagrejan pleh, tako će biti hrskavija

Uz nekoliko malih trikova jednako je dobra kao ona koju je napravio pica majstor u piceriji

Lifestyle
Autor:
Greške koje pravimo kad pravimo picu kod kuće: Testo uvek stavljajte na dobro zagrejan pleh, tako će biti hrskavija
Foto: Shutterstock

Pica je u principu jednostavno jelo, ali ipak postoje neke sitnice na koje treba pripaziti kako bi ona koju pravimo kod kuće uvek ispala savršeno. Postupak njene pripreme uopšte nije komplikovan. Potrebno je zamesiti testo, preliti ga kečapom, posuti sirom i dodati šunku ili kobasicu i origano. To može da uradi svako, ali ipak, često napravimo jednu od grešaka zbog koje ne ispadne savršena...

Pica
foto: Shutterstock

Stavljate previše sira na picu

Ovaj savet možda se čini kao besmislen za velike ljubitelje sira, ali previše sira može da uništi picu. Ako koristimo mocarelu, nekoliko komadića biće dovoljno, jer će u protivnom sir pustiti previše tečnosti i testo će biti previše vlažno, mekano i gnjecavo. Isto vredi i za polutvrdi sir poput gaude, koji će u prevelikim količinama picu natopiti masnoćom.

Pica
foto: Profimedia

Nepravilno razvlačite testo

Ako volte tanko testo za picu, sigurno vam se nekada desilo da je bilo previše razvučeno i da je na kraju sav nadev završio na plehu za pečenje ili tanjiru. Da to izbegnete, nežnijim potezima razvucite testo na željenu veličinu. Nikako ne koristite oklagiju jer će tada biti previše kompaktno i neće biti prozračno kao što treba da bude. Takođe je važno da koristite testo sobne temperature, jer će se lakše razvlačiti i manje pucati.

Dodajete previše nadeva

Baš kao i sa sirom, preterati možemo sa šunkom, pršutom, povrćem i ostalim namirnicama koje koristimo kao nadev. Što više sastojaka stavite na picu, testo će biti sve vlažnije i nećete dobiti hrskavost koju želite. Takođe, pica s puno nadeva će se raspadati i nećete je moći jesti bez viljuške i noža. Zato dozvolite testu da "diše" i neka neki delovi pice slobodno ostanu bez nadeva.

Devojka, Pica
foto: Shutterstock

Ne zagrevate pleh za pečenje

Znamo da se najbolje pice prave u pećima, ali takvu peć gotovo niko od nas nema kod kuće. Najbolji trik da dobijete savršeno hrskavu picu je da pleh za pečenje stavite u rernu i zagrejete ga zajedno s rernom. Pripremljenu picu prebacite na vruć pleh i ispecite je.

Pica
foto: Profimedia

Pečete picu na preniskoj temperaturi

U picerijama se pice peku na 300 stepeni. Da biste i kod kuće dobili dobar efekat, rerna treba da bude zagrejana na 250 stepeni. Na toj temperaturi pica se peče samo 10 minuta. Takođe je picu dobro staviti da se peče na najnižem nivou rerne, jer će tada testo biti posebno hrskavo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs