Starinska večera za koju su naši stari verovali da vraća snagu: Evo kako se pravi originalna cicvara

Donosimo vam starinski recept za cicvaru za koju su naši stari verovali da vraća snagu.

Recepti
21:59h
Starinska večera za koju su naši stari verovali da vraća snagu: Evo kako se pravi originalna cicvara
Foto: Printskrin@ Add, Mix, Bake!/YouTube

Cicvara je staro, tradicionalno jelo koje se nekada svako veče spremalo. Bila je nezaobilazni deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od toga u kom se kraju sprema specijalitet.

Starinski recept za cicvaru krije jednu tajnu. Što je kajmak masniji i lepši, to će cicvara biti ukusnija. Veruje se da je odlična za probavu, pa je zovu i "melem za creva".

Cicvara, Hercegovačka cicvara
foto: Printscreen Youtube/ Televizija Galaksija 32

Sastojci:

  • 2 dl vode
  • 2 dl mleka
  • 300-400 g sira škripaca ili kajmaka
  • 8 kašika belog kukuruznog brašna
  • 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
  • 1 kašičica soli
  • kašika meda

Priprema:

Sipati mleko, vodu i mast u šerpu i staviti da prokuva, pa dodati sir i so, a zatim dobro promešati. Kad ponovo prokuva, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprekidno mešati da polako krčka desetak minuta. Kad se po dnu posude "uhvati" smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu "žvake", gotova je.

Najlepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko, a može i da se napravi salata po želji.

Prijatno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs