Cicvara je staro, tradicionalno jelo koje se nekada svako veče spremalo. Bila je nezaobilazni deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od toga u kom se kraju sprema specijalitet.
Starinski recept za cicvaru krije jednu tajnu. Što je kajmak masniji i lepši, to će cicvara biti ukusnija. Veruje se da je odlična za probavu, pa je zovu i "melem za creva".
Sastojci:
- 2 dl vode
- 2 dl mleka
- 300-400 g sira škripaca ili kajmaka
- 8 kašika belog kukuruznog brašna
- 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
- 1 kašičica soli
- kašika meda
Priprema:
Sipati mleko, vodu i mast u šerpu i staviti da prokuva, pa dodati sir i so, a zatim dobro promešati. Kad ponovo prokuva, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprekidno mešati da polako krčka desetak minuta. Kad se po dnu posude "uhvati" smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu "žvake", gotova je.
Najlepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko, a može i da se napravi salata po želji.
Prijatno!
Bonus video: