Pogača, tradicionalni hleb koji se pravi u različitim delovima Srbije, varira u načinu pripreme, sastojcima i obliku, ali je uvek simbol gostoprimstva i svečanosti.

Evo kako se pravi u različitim krajevima Srbije:

1. Vojvodina

U Vojvodini je pogača često bogata i mekana, slična slavskom kolaču. U osnovi se koristi pšenično brašno, kvasac, mleko, jaja, puter, i malo šećera. Testo se meši dugo, dok ne postane meko i elastično, a pre pečenja pogača se premazuje jajetom i ukrašava raznim motivima poput pletenica ili zvezda. Pogača iz Vojvodine se često pravi za svečane prilike poput slava i venčanja.

Vojvođanska svečana pogača - recept

Sastojci:

  • 1 kg pšeničnog brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 400 ml toplog mleka
  • 100 g putera
  • 2 jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 1 jaje za premazivanje
shutterstock-1707971899.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

  • U toplom mleku rastopite kvasac sa šećerom i ostavite da nadođe.
  • U brašno dodajte so, nadošli kvasac, 2 jaja, otopljeni puter i ulje.
  • Zamesite glatko testo i ostavite ga da naraste oko sat vremena.

Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte pogaču. Stavite je u pleh premazan uljem. Ostavite da odmori još 20 minuta, zatim je premažite umućenim jajetom i, po želji, ukrasite trakama od testa. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

2. Šumadija

U Šumadiji pogača je jednostavnija i rustičnija. Pravi se od brašna, soli, vode i malo kvasca. Testo se mesi brzo, a nakon što se oblikuje u okrugli oblik, peče se u zemljanoj ili metalnoj posudi. Ponekad se dodaje i malo svinjske masti ili ulja kako bi testo bilo mekše. Pogača iz Šumadije ima hrskavu koricu i služi se uz tradicionalna jela poput pasulja, paprikaša ili kiseli kupus.

Šumadijska rustična pogača

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika ulja
  • Svinjska mast za premazivanje
shutterstock-2239762975.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i pustite da nadođe. Pomešajte brašno, so i ulje, pa dodajte nadošli kvasac. Zamesite testo i ostavite ga da naraste oko 30 minuta. Premesite testo, oblikujte pogaču i stavite je u podmazan pleh.

Premažite pogaču svinjskom mašću i pecite na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije hrskavu koricu.

3. Zlatar (Jugozapadna Srbija)

Svako ko je probao lisnatu sukanu pogaču sa Zlatara, nije mogao da joj odoli. Pravi se po tradicionalnom receptu, a postupak pripreme nije uopte težak. Obradujte svoje ukućane nekim novim specijalitetom, biće oduševljeni!

Za testo:

  • 600g brašna
  • 8g suvog kvasca ili (30g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • oko 450ml vode

Testenine bez glutena, bez ugljenih hidrata, samo 5 kalorija na 100g! Sadrže vlakna te su idealni za zdravu ishranu i kontrolu telesne težine.

lisnatasukanapogaca.jpg
Foto: Printscreen Youtube - Aurora recepti

Fil ( za premazivanje):

  • 200g putera
  • 100g rendanog sira
  • 3-4kašike pavlake ili kiselog mleka

Peći na 200°C (392°F) prvih 30 minuta, zatim smanjiti na 180°C (356°F) i peći još 15 minuta.

4. Južna Srbija (Leskovac, Pirot)

U južnoj Srbiji, pogača je često poznata po svom rustičnom izgledu i čvršćoj teksturi. Pravi se od pšeničnog ili kukuruznog brašna, s dodatkom svinjske masti ili ulja, kako bi bila masnija i bogatijeg ukusa. U Pirotu, pogača se pravi s dodavanjem sira ili kajmaka, što je čini posebno sočnom. Ove pogače se često služe uz jela s roštilja, a ponekad se peče u saču, što joj daje poseban ukus dima.

Pirotska pogača sa sirom i kajmakom

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 100 g sira
  • 100 g kajmaka
  • 50 ml ulja
pogaca.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Bakina kuhinja

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i pustite da nadođe.

Pomešajte brašno sa solju, pa dodajte nadošli kvasac i ulje. Zamesite testo i ostavite ga da naraste oko 30 minuta. Razvucite testo, premažite ga kajmakom i pospite sirom. Uvijte testo kao rolat, zatim ga oblikujte u krug i stavite u pleh. Ostavite pogaču da odmori još 15 minuta, a zatim je pecite na 200°C oko 30 minuta.

5. Istočna Srbija (Zaječar, Negotin)

U Istočnoj Srbiji pogača je poznata po tradicionalnom načinu pečenja ispod sača. Pravi se od osnovnih sastojaka: brašna, soli, vode i kvasca. Testo se mesi kratko, a nakon toga se stavlja u okrugli pleh i peče ispod užarenih žara. Ova vrsta pogače ima izrazito hrskavu koricu, dok je unutrašnjost mekana i vazdušasta. Često se služi uz jela poput sarme ili podvarka.

Istočnosrpska pogača ispod sača

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 20 g kvasca
  • 300 ml mlake vode
pooogaca.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

U mlaku vodu stavite kvasac da nadođe.

Pomešajte brašno sa solju, pa dodajte kvasac i umesite testo. Ostavite ga da naraste oko 45 minuta.

Oblikujte testo u okruglu pogaču i stavite je u pleh ili posudu.

Pecite ispod sača tako što ćete na pogaču staviti užareni pepeo i žar, ili je pecite u rerni na 220°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije hrskavu koricu.

6. Zapadna Srbija (Užice, Zlatibor)

Pogača u zapadnoj Srbiji je slična proji, često napravljena od kukuruznog brašna. Ova kukuruzna pogača se pravi od kukuruznog brašna, vode, soli i ulja, a ponekad se dodaje i mleko. Testo je čvrsto, a pogača je pečena dok ne dobije zlatnu koricu. Često se služi uz mlečne proizvode poput sira i kajmaka, a u nekim mestima se premazuje puterom dok je još vruća.

Zlatiborska kukuruzna pogača

Sastojci:

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 200 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 ml vode
kukuruzna-pogaca.jpg
Foto: printscreen/youtube/šerpicarecepti

Priprema:

Pomešajte kukuruzno i pšenično brašno sa soli i praškom za pecivo.

Dodajte vodu i ulje, pa zamesite testo. Oblikujte pogaču i stavite je u podmazan pleh. Pecite na 200°C oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Po želji, prelijte je otopljenim puterom dok je još topla.

Svaka regija u Srbiji ima svoju verziju pogače, od mekane, bogato ukrašene varijante iz Vojvodine do čvrste, rustične pogače iz Šumadije ili kukuruzne pogače sa zapada.

Način pripreme, sastojci, trajanje pečenja, sve su to različite metode pravljenja pogača u 6 različitih delo Srbije