Sastojci:
- 1 velika glavica kiselog kupusa
- 600 grama junećeg mlevenog mesa
- 3 šolje belog pirinča
- Glavica belog luka
- 200 grama suvih rebara
- 100 grama dimljene slanine
Začini:
- So,
- suvi začin,
- slatka začinska paprika,
- biber
Dodaci po izboru:
- crni luk,
- rendana šargarepa
Priprema: Na vreloj masti prodinstajte sitno seckan luk i meso. Izdinsta se mleveno meso, taman da od bledocrvene dobije rozikastosivu boju, što će reći – ne previše, jer će se meso svakako dobro iskuvati. Zatim se doda biber, suvi začin i paprika, još se malo prodinsta i doda se opran pirinač. Nadev se prohladi pa se filuje sarma koja se slaže zajedno sa suvim rebrima i slaninom i kuva na tihoj vatri što duže. Pošto pirinač upija vodu, treba da se doda mlaka voda nekoliko puta tokom kuvanja kako sarma ne bi prigorela. Sarme se jedu uz prilog od kiselog mleka.