Sirotinjska jela dobila su taj naziv jer njihova cena ne prelazi 1000 dinara, a sa njima se nahrani čitava porodica. Evo o kojim obrocima je reč:
Pasulj
Potrebno je:
- 500 grama pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 250 grama slanine
Priprema: Na malo masnoće prodinstajte luk i šargarepu, pa dodajte sečenu, suvu slaninu i pasulj koji ste oprali i potopili u vodu noć pre. Dodajte začine, nalijte sa vodom i kuvajte oko 2 sata.
Cena: 500 grama pasulja 189din, 250g slanine 450din, luk i šargarepe oko 100 dinara. Ukupno 739 dinara.

Boranija sa piletinom
Potrebno je:
- 400 grama zaleđene boranije
- Zelen za supu
- 250 grama pilećeg belog mesa
- so, biber, kašika masti, svež peršun
Priprema: U dubljoj šerpi, na malo masti prodinstajte luk i seckano povrće za supu. Dodajte pileće belo meso isečeno na kockice, zatim dodajte boraniju i začine i dinstajte sve oko 15 minuta. Nalijte vodu i kuvajte oko sat vremena. Posle dodajte svež peršun i poslužite.
Cena: 400 grama boranije - 178 dinara, zelen za supu 150 dinara, piletina 400 dinara. Ukupno: 728 dinara.

Kiseli kupus sa suvim rebrima
Potrebno je:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 grama suvih rebara
- 100 grama slanine
- Biber, suva začinska paprika
Priprema: Iseckajte kupus sitno pa ga složite u dublju šerpu tako da ide red kupusa, red slanine i suvih rebara i red kupusa. Sve začinite suvom začinskom paprikom, malo lovora i nalijte malo vode. Kuvajte oko dva sata.
Cene: kiseli kupus - 215 dinara 1kg, suva rebra - 800 dinara, slanina - 200 dinara. Ukupno: 1215 dinara.

Zelena zdrava čorba
Potrebno je:
- Zelen za supu
- 200 grama krompira
- 250 grama mlade koprive
- 50 grama pirinča
Priprema: Prodinstati luk i šargarepu i ostalu zelen za supu, pa dodati seckanu koprivu i krompir. Naliti vodom i kuvati oko pola sata, dodati 1 šaku opranog pirinča i začine i kuvati još 15ak minuta.
Ukupno: Oko 700 dinara.

Pileći paprikaš
Potrebno je:
- 2 pileća bataka
- 500 grama krompira
- povrće za supu
- 1 glavica crnog luka
- začini
Priprema: Prodinstati povrće na masnoći, dodati piletinu i začine, naliti vodu i kuvati oko 40 minuta. Očistiti meso od kostiju pa ga vratiti u čorbu, dodati svež peršun i skloniti sa ringle.
Cena: Piletina 300 dinara, krompir 150 dinara, povrće za supu 150 dinara. Ukupno 600 dinara.

Zelje i meso
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika masti
- 1kg svinjetine
- 1 kg zelja
Priprema: Prodinstajte luk i meso oko pola sata. Zatim očistite zelje i prokuvajte ga na malo vode, a onda iseckajte i dodajte u meso. Začinite i krčkajte oko pola sata.
Potrebno je: Svinjsko meso - 500 dinara, zelje i luk oko 200 dinara. Ukupno 700 dinara.

Razljevuša
Potrebno je:
- 250 grama sira
- 3 jaja
- kukuruzno brašno
- 200 zelja
- so
- 250 ml jogurta
- Prašak za pecivo
Priprema: Sir, jaja, zelje, so, jogurt, kukuruzno brašno i prašak za pecivo izmešajte pa izlijte na pleh i pecite oko pola sata.
Potrebno je: sir - 300 dinara, ostalo oko 500 dinara. Ukupno 800 dinara.
