Turski gulaš je najbolje jelo na kašiku: Krčka se dugo, sprema se laka, a jede natenane

Za današnji ručak izaberite egzotično i pikantno jelo koje prija baš svima, a što bi naši stari kažu - greje dušu

Recepti
Autor:
Turski gulaš je najbolje jelo na kašiku: Krčka se dugo, sprema se laka, a jede natenane
Foto: Shutterstock

Sastojci za turski gulaš:

  • 700 g jagnjetine iseckane na kocke
  • 400 g iseckanog paradajza na kockice
  • 250 ml mesnog bujona
  • 1 manja paprika
  • 1 luk
  • 2-3 češnja belog luka
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 1 kašičica mlevenog timijana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • so i biber po želji
  • ulje za dinstanje

Sastojci za umak od patlidžana:

  • 1,5 kg patlidžana
  • 300 ml mleka
  • 45 g narendanog tvrdog sira
  • 3 kašike putera
  • 3 kašike brašna
  • so i biberpo želji
    Gulaš
    foto: Shutterstock

Priprema: Komadiće jagnjetine začinite sa solju i biberom. Luk naseckajte na manje komade, kao i papriku. iseckajte na sitno i beli luk.

U velikom loncu s poklopcem zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte komadiće jagnjetine i propržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.

Dodajte iseckanu papriku i beli luk, pa kratko prodinstajte. Dodajte koncentrat paradajza, dobro promešajte i prodinstajte sve zajedno oko jedan minut.

Dodajte sveže iseckan paradajz, tamijan i origano. Promešajte i kuvajte oko jedan minut, pa sve zajedno polijte s mesnim bujonom.

Kada tekućina uvri, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuva oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša.

Za to vreme pripremite patlidžan za sos. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.

Ako nemate na raspolaganju roštilj, probušite koru patlidžana nožem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko četrdesetak minuta dok ne omekša.

Gulaš
foto: preentscreen/Youtube

Ohladite patlidžan do kraja, isecite ga na pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Viljuškom ga pretvorite u pire.

Napravite bešamel sos: rastopite puter na umerenoj temperaturi i dodajte brašno. Mešajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulivati zagrrejano mleko. Mešajte smesu na vatri nekoliko minuta dok se ne rešite svih eventualnih grudvica, a sos ne počne da se zgrušnjava.

Uklonite bešamel s vatre i umešajte narendani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i pobiberite na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.

Jagnjeći gulaš poslužite na sosu od patlidžana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs