7 predloga za ručak od ponedeljka do nedelje: Stara zaboravljena srpska jela - ukusna i jeftina

Ideja za ručak imamo na pretek, a danas vam donosimo 7 tradicionalnih srpskih jela na kašiku

Recepti
Autor:
7 predloga za ručak od ponedeljka do nedelje: Stara zaboravljena srpska jela - ukusna i jeftina
Foto: Shutterstock

"Šta da kuvam danas?" je pitanje na koje mi imamo odgovor. Ako želite da ojačate imunitet čitave porodice, spremite im ova stara srpska jela:

Ponedeljak: Čorba sa ječmom

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka,
  • 2 čena belog luka,
  • veza koprive ili blitve (može i spanać),
  • 3 šake opranog ječma,
  • 100 grama slaninice.

Priprema: Na malo masti preprižiti luk, beli luk i slaninicu. Dodati opran ječam (najbolje je da ječam potopite noć pre kuvanja u malo vode) i naliti vodu pa kuvati oko pola sata. Dodati sitno seckanu blitvu ili spanać ili koprivu i začine (so, biber, suvu začinsku papriku). Kuvati još 15 minuta. Poslužiti sa kažikom pavlake.

čorba od ječma
foto: Shutterstock

Utorak: Pileći ajmokac

Sastojci:

  • 2 komada pilećih karabataka
  • šargarepa
  • krompir
  • celer
  • 5 čenova belog luka
  • 2 kašike brašna
  • beli biber
  • peršun
  • 2 -3 kašike soka od limuna

Priprema: Skuvati supu od ovih ili dodajte sastojke sa kojima vi inače kuvate supu. Kuvano meso raskomadajte i odvojte od koski. Sitno ga iseckajte po dužini.

U posebnoj šerpici na kašiki putera propržite 2 kašike brašna, ali da ostane belo. Dodajte pola od iseckanih 5 čenova belog luka i još par sekundi izdinstajte sitno seckani beli luk i brašno.

Mešajuci, nalivajte malo po malo spremljenu supu i mešajte na srednjoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu, a ona treba da bude gusta tačno toliko da ga možete jesti viljuškom.

Kada se dovoljno zgusne, ubaciti iseckano meso, beli biber, malo soka od limuna i ostatak iseckanog belog luka. Promešajte još malo i sklonite sa vatre. Pospite svežim peršunom.

Posluživanje: Možete ga servirati sa barenim krompirom, šargarepom, a mozete napraviti i pire krompir ili njoke od krompira. Mada, najlepši je bez ikakvih dodataka.

Ajmokac
foto: Printscreen/youtube

Sreda: Klin čorba

Sastojci:

  • 40 grama ulja ili masti
  • 30 grama brašna
  • mevena paprika
  • beli luk po želji
  • 1 l hladne vode
  • jaje (po želji)
  • so
  • biber

Priprema: Na ulju ili masti popržite brašno dok ne dobije ugodnu svetlosmeđu boju. Dodajte malo mlevene paprike, a ako volite nešto aromatičniji ukus, pre dodavanja brašna, na masti prepržite malo sitno naseckanog belog luka.

Polagano ulivajte hladnu vodu kako se ne bi stvorile grudvice od brašna. Dodajte so i biber po želji i promešajte. Kada provri, kuvajte još 10 - 15 minuta na laganoj vatri, a po želji dodajte i jaje koje ste prethodno razmutili u posudi.

Gotovu supu poslužite uz hleb ili u nju dodaj knedle ili popržene kockice hleba.

klin čorba
foto: Shutterstock

Četvrtak: Seljački lonac sa svinjskom kolenicom

Sastojci:

  • 400 g svinjske kolenice,
  • 400 g kobasice,
  • 50 g maslaca,
  • ulja ili masti,
  • glavica crnog luka,
  • šargarepa,
  • paprika,
  • 40 g suvih pečuraka (najbolje vrganja),
  • 100 g suvih šljiva,
  • 150-200 g kukuruznog griza ili dobro oprane heljde,
  • kašika koncentrata paradajza,
  • kašicica slatke paprike,
  • 3 čena belog luka,
  • 2 krompira,
  • prstohvat suvih pečuraka ili kesica supe od pečuraka.
  • 2 dl pavlake
  • so, biber, veza peršuna, ljuta papričica po želji.

Priprema: Pečurke potopite u vodu da nabubre. Skuvajte meso, a odvojeno spremite supu od pečuraka, može i iz kesice... Na masnoći prodinstajte sitno seckan luk, pa dodajte oceđene pečurke, šagarepu, paprike. Za vreme dinstanja nalivajte vodom u kojoj se kuvalo meso.

Kad omekšaju, dodajte suve šljive isečene načetvoro, griz, malo soka od paradajza, alevu papriku, izdrobljen beli luk, skuvano meso (isecite ga na kockice ili ostavite krupnije komade) i krompir (sečen na kockice). Nalijte supom od pečuraka, posolite, pobiberite i, po želji, ubacite ljutu papričicu. Kuvajte dok krompir ne omekša.

Prespite jelo u zemljanu ili vatrostalnu posudu, prelijte pavlakom, pospite seckanim peršunom i zapecite na 180 do 200 stepeni.

Čorba, junetina, čorbica
foto: Shutterstock

Petak: Sočivao sa suvim rebrima

Potrebno je:

  • 500 gr sočiva;
  • 500 gr dimljenih svinjskih rebara;
  • 2 šargarepe;
  • 2 manja luka;
  • 50 gr suvih šljiva;
  • so;
  • biber;
  • 1 kk dimljene paprike;
  • 5 čenova belog luka.

Priprema: Stavite sočivo u vodu na sat vremena. Zatim procedite. Za to vreme stavite rerbra u šerpu, dodajte vodu da ogrezne, poklopite i kuvajte oko sat vremena. Posle toga dodajte seckati crni luk u šerpu, šargarepu seckanu na kolutiće, suve šljive, sočivo. Posolite, pobiberite i stavite lorberov list. Dodajte dimljenu papriku. Poklopite i kuvajte oko sat vremena.

Sočivo
foto: Printscreen/youtube/bakina kuhinjka

Subota: Kosovska flija

Potrebno je:

  • 500 gr brašna,
  • 2 kašičice soli,
  • 500 ml vode,
  • 200gr putera ili kajmaka.

Priprema: Od brašna, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.

Kosovska filija
foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Nedelja: Svadbarski kupus

Potrebno:

  • 2 kg kiselog kupusa;
  • 1/2 kg svinjskog mesa od plećke;
  • 1/2 kg junećeg mesa od buta;
  • 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara;
  • 1/2 kg suve, mesnate, slanine;
  • 1 veća glavica crnog luka;
  • 4 veća češnja belog luka;
  • 1 puna kašika masti;
  • 1 kašika mlevene suve paprike;
  • biber u zrnu;
  • lovorov list;
  • voda.

Priprema: Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.

U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati papriku. Promešati. Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.

Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata. Ovaj specijalitet poslužiti sa projom.

svadbarski kupus
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs