Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i proteina, ali nisu sve ribe jednake. Koju ribu stručnjaci smatraju najboljom i zašto bi je trebalo uključiti u vašu ishranu?
Nedavno su naučnici i nutricionisti mnogo govorili o prednostima morskih plodova. Neke studije su potvrdile vezu između omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca, a nedavna istraživanja su pokazala da jedenje morskih plodova može podržati zdravlje mozga i poboljšati raspoloženje.

Pored toga, morski plodovi su dobar izvor mikronutrijenata poput selena i gvožđa, vitamina B i mnogih drugih vrednih hranljivih materija, uključujući proteine.
Registrovani dijetetičar Boni Taub-Diks deli najbolje vrste ribe koje su bogate hranljivim materijama i odgovaraju različitim budžetima.
1. Tuna
Pored omega-3 masnih kiselina, tunjevina je bogata vitaminom B3, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, tunjevina sadrži vitamine A i C, jod, kalijum i selen. Prema istraživanjima, jedenje tunjevine podržava rad srca, promoviše gubitak težine i obezbeđuje telu potrebnu energiju.
Sveži odresci tunjevine mogu biti prilično skupi, ali umesto toga možete se odlučiti za ribu u konzervi. Pristupačna je i ima ista korisna svojstva. Konzervirana tunjevina se može koristiti za pravljenje salata, sendviča, predjela, pa čak i supa.

2. Losos
Losos je izvor ne samo masnih kiselina za srce, već i vitamina D. Losos se smatra jednim od retkih prirodnih izvora ove esencijalne supstance koju telo ne sintetiše samo.
Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za odrasle, a porcija lososa od 80 grama sadrži 570 IU vitamina D. Ovo se odnosi i na svežu i na konzerviranu ribu.

Pored toga, losos sadrži vitamin A, vitamin B12, kao i gvožđe, selen i niacin. Brojne studije su potvrdile prednosti lososa za srce, dobru funkciju mozga i dokazala njegova antioksidativna svojstva.
3. Bakalar
"Bakalar je riba blage arome, belog mesa, slična vahnji i polu. To je odličan izvor proteina i sadrži samo 0,5 grama masti po porciji od 3 unce", rekao je Taub-Dik.
Pored toga, bakalar se smatra odličnim izvorom vitamina B12, a jedna porcija ribe obezbeđuje nešto više od 30% preporučene dnevne vrednosti. Takođe sadrži fosfor, cink, kalcijum, vitamin E i gvožđe. Prema istraživanjima, bakalar štiti kardiovaskularni sistem, sprečava rizik od Alchajmerove bolesti i pomaže u izbegavanju prevremenog starenja.

4. Sardine
Nutricionista preporučuje da jedete sardine sa kostima - na taj način možete pokriti 40% dnevnih potreba tela za kalcijumom. Stoga će sardine biti posebno korisne za one koji su iz nekog razloga odustali od mlečnih proizvoda.

Sardine su masne ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Telo ne proizvodi samo masne kiseline, pa se moraju unositi hranom. Pored toga, sardine se smatraju odličnim izvorom vitamina B12, selena i fosfora.
Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu?