7 najzdravijih vrsta namirnica koje treba jesti za želudac i jetru: Doktor tvrdi da imaju veliki uticaj na organizam

Doktor otkriva 7 najzdravijih vrsta namirnica koje treba jesti za želudac i jetru.

Lepi & Zdravi
7 najzdravijih vrsta namirnica koje treba jesti za želudac i jetru: Doktor tvrdi da imaju veliki uticaj na organizam
Foto: Shutterstock

Dodavanje protuupalnih namirnica u ishranu važno je za celokupno zdravlje. Pravilna i zdrava ishrana posebno dobar uticaj može imati na zdravlje određenih organa, pomoći s probavnim problemima te uticati na smanjenje rizika od razvoja mnogih hroničnih bolesti.

Namirnice koje sadrže protuupalna svojstva najčešće sadrže antioksidanse, zdrave masti i druge korisne spojeve koji pomažu u obnavljanju tkiva, smanjuju oksidativni stres i pospešuju prirodne procese obnove u telu, prenosi She Finds.

hrana, Dijeta, Namirnice
foto: Shutterstock

Doktor Ralf Valdu izdvojio je nekoliko najzdravijih vrsta namirnica koje imaju protuupalna svojstva i trebalo bi ih češće konzumirati.

Kurkuma

Kurkuma je popularan začin koji sadrži kurkumin, spoj snažnih protuupalnih svojstava. Ovaj spoj pomaže smanjiti upalu inhibicijom upalnih puteva i enzima, što može pomoći u ublažavanju stanja povezanih s upalom u jetri i želucu.

Valdo ističe da često preporučuje dodavanje kurkume u hranu i pića. "Klijenti navode poboljšanu probavu, manje boli i bolji nivo energije", objašnjava on za She Finds.

kurkuma
foto: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kelja i blitve, bogato je antioksidansima i fitokemikalijama koje imaju snažno protuupalno delovanje. Spojevi u zelenom lisnatom povrću pomažu u smanjenju upale u celom telu, uključujući jetru i želudac.

"Lisnato povrće, poput kelja i spanaća, osigurava bitne hranjive sastojke za detoksikaciju jetre i zdravlje stanica. Svakodnevno jedenje može povećati energiju i poboljšati zdravlje kože", dodaje Valdu.

Zeleno povrće, zdrava hrana, Hrana
foto: Shutterstock

Masna riba

Poznato je da je zdravo konzumirati masnu ribu. Ova vrsta ribe sadrži selen i druge antioksidanse koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. Selen posebno igra ulogu u smanjenju upale jetre i podržavanju antioksidativne obrane.

Doktor objašnjava da "masna riba s visokim udelom omega-3 masnih kiselina, poput lososa i sardina, smanjuje upalu i podržava zdravlje creva i hormona. Takođe, konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama pozitivno utiče na metabolizam i raspoloženje."

riba, jela sa ribom, posna jela
foto: Shutterstock

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Ekstra devičansko maslinovo ulje hvaljeno je zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti, posebice protuupalnih svojstava i pozitivnog uticaja na zdravlje jetre i želuca, prenosi She Finds.

"Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, protuupalnu mast koja pomaže probavi i štiti sluznicu creva. Korištenje maslinovog ulja umesto drugih masti pomaže smanjiti upalu u crevima i telu", ističe Valdu.

maslinovo ulje, ulje
foto: Shutterstock

Što još možete dodati u ishranu?

Doktor je još izdvojio da možete češće konzumirati namirnice koje sadrže probiotike, te čaj od đumbira i kurkume.

Veruje se da je ovaj čaj dobar za potporu detoksikaciji jetre, smanjenju upale želuca i promicanju celokupnog zdravlja probavnog sistema.

Što se tiče probiotika, oni mogu pomoći u ublažavanju simptoma gastrointestinalnih tegoba, poput nadutosti, plinova i dijareje, koji su često povezani s upalom. Poboljšanjem probave i pokretljivosti creva, probiotici pridonose opštoj udobnosti i radu želuca.

"Probiotici koji se nalaze u jogurtu, kefiru, kimchiju i kiselom kupusu obnavljaju crevnu floru potrebnu za rad jetre i probavu. Dnevni unos probiotika može ublažiti teskobu, poboljšati raspoloženje i ojačati imunitet", zaključuje Valdu.

(Index.hr)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs