Prema rečima stručnjaka riba spada u kategoriju najzdravije hrane, te preporučuju da se na našoj trpezi nalazi što češće, minimum dva do tri puta nedeljnom. Međutim, malo ljudi zna da među nekim najpopularnijim vrstama ribe ima i onih koji mogu naneti našem organizmu više štete, nego koristi.
Ribu vredi jesti, jer sadrži omega-3 kiseline, dobar je izvor vitamina D, E, A i onih iz grupe B, kao i minerala. Pored toga, zadovoljavaju potrebu za proteinima.
Koje vrsteribe su i te kako preporučljive za jelo?
Lista onih za koje stručnjaci preporučuju da ih uključe u ishranu su: skušu, haringu, polak, bakalar, losos, smuđa, sardine i tunjevinu.
Pangasius
Kada jedemo ribu posebno nam je važno da sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina. Nažalost, pangasius ih praktično ne sadrži… Ova slatkovodna riba, delikatnog ukusa, veoma je popularna u Srbiji. U stvari, pangasius dolazi iz Vijetnama, gde se uzgaja u užasnim uslovima. Jedinke Pangasiusa su sve na veoma malom području, zbog čega nisu u stanju da se prirodno razmnožavaju. U tu svrhu, uzgajivači im daju posebne hormonske injekcije (sa horionskim gonadotropinom) i tove pangasiusa specijalnom hranom koja se sastoji od ribljeg brašna, soje i kasave. Efekti? Svi sastojci sumnjivog kvaliteta idu sa ribom u naš organizam.
Škampi
Uslovi u masovnom uzgoju škampa često su sporne. Pored toga, mnogi ljudi zaboravljaju da je očiste pre jela i dodaju škampe u jelo zajedno sa muljem u crevima (vidljiva tanka crna traka na leđima). Iako su škampi izvor proteina, oni takođe doprinose povećanju lošeg holesterola.
Tilapija
Tilapija je takođe azijska slatkovodna riba. Veštački uzgajan u rezervoarima zagađene vode, takođe je punjena hormonima i sastojcima koji podstiču brzi razvoj. Tilapija sadrži velike količine arahidonske kiseline iz grupe omega-6, čiji redovni unos može izazvati upale, srčana oboljenja i starenje ćelija.
Nilski smuđ
Počnimo sa činjenicom da nilski smuđ ima nemasno meso, dosta proteina i bogat je vitaminom A. Međutim, osim ovih nekoliko prednosti (koje imaju i druge, zdravije ribe), sadrži vrlo malo omega-3 masnih kiselina i ima veliku količinu palmitinske kiseline. Zvuči egzotično? Nažalost, ovaj sastojak doprinosi proizvodnji lošeg holesterola (LDL), prenosi krstarica.com.
Butterfish
Potvrđeno je da leptir riba sadrži opasnu, tešku ili neprobavljivu oleinsku kiselinu (sadrži estre voska). Česta konzumacija Butterfisha može dovesti do dijareje, mučnine, pa čak i povraćanja.
Saznajte da li kuvate zdravo: