7 PREDIVNIH POSNIH JELA IZ HILANDARSKOG KUVARA ZA CELU SEDMICU: Imaju poseban ŠMEK, a monasi sa Atosa ih obožavaju

Recepti za 7 posnih jela sa Hilandara svaka domaćica bi trebalo da zapiše, svi koji su ih probali kažu da imaju neopisiv ukus.

Recepti
Autor:
7 PREDIVNIH POSNIH JELA IZ HILANDARSKOG KUVARA ZA CELU SEDMICU: Imaju poseban ŠMEK, a monasi sa Atosa ih obožavaju
Recepti za 7 posnih jela sa Hilandara, Foto: Shutterstock

Hilandarski kuvar sačinjen je od najlepših jela koje monasi sa Atosa svakodnevno spremaju. Uz ove izvrsne specijalitete post vam neće pasti teško, naprotiv. Vaskršnji post je najstroži i traje do 4. maja, a kada god vam nestane ideja za spremanje novog obroka, pronađite inspiraciju u receptima koje smo izdvojili za vas.

Varivo od mladog boba

Sastojci:

  • 1/2 kg mladog bobovog zrna
  • glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • so
  • peršun
  • lovorov list
  • malo tucane suve paprike
  • 1/2 kašike brašna
Bob
foto: Shutterstock

Priprema:

Na ulju poprzite sitno seckan luk, zatim dodajte bob i dinstajte dok potpuno ne omekša. Zatim dodajte so i pomenute začine, sipajte pola kašike brašna koje se razmute u vodi, a zatim kuvajtejoš 15 minuta.

Posna paprikaš na vodi

Sastojci:

  • 1/2 kg krompira
  • 1/2 kg crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 4 mesnate paprike
  • 1 veza peršuna
  • 2 kašike suvog začina
  • 2 kašike brašna
  • mlevena paprika
  • so
Posni paprikaš
foto: Printscreen Youtube / Jelajelena Petrovic

Priprema:

Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.

Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.

Manastirska jota

  • 100 g pasulja
  • 250 g kiselog kupusa
  • 250 g krompira
  • 100 g paradajz pirea
  • Glavica crnog luka
  • 50 g brašna
  • 50 g belog luka
  • so, biber
Jota
foto: Shutterstock

Priprema:

U jednoj šerpi skuvajte krompir, u drugoj krupne parčiće kupusa, a u trećoj pasulj.

Prodinstajte luk dok ne dobije staklastu boju, a zatim dodajte brašno. Izmešajte, pa prelijte vodom i ostavite da se kuva.

U tiganj sa zaprškom dodajte kuvani krompir, pasulj i kupus. Na kraju umešajte i pasirane čenove belog luka i paradajz pire.

Začinite jelo po ukusu solju i biberom, a pred kraj kuvanja pospite ga sitno iseckanim peršunom.

Pečurke po receptu oca Gavrila

Sastojci:

  • 300 g bukovače
  • 4 krompira
  • 4 šargarepe
  • 3-4 sveže paprike
  • sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire)
  • So
  • sušeni začini
  • 50 g susama
  • kašičica maslinovog ulja
Bukovača, Bukovača na vodi
foto: Shutterstock

Priprema:

Iseckati krompir na kriške, šargarepu na kolutove, svežu papriku na krugove, a pečurke bukovače na parčiće.

Poređati u vatrostalni ili zemljani sud. Posoliti, staviti suvi začin i druge začine po ukusu.

Na maslinovom ulju propržiti susam, pa umutiti dok ne dobijete gustu pastu.

Pomešati sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire) sa vodom, pa sjediniti sa susamom. Preliti preko povrća, staviti u rernu i peći dok sva voda ne ispari.

Hilandarski krompir

  • 1kg krompira
  • 150-200ml maslinovog ulja
  • 1-2 limuna (sveže ceđen sok)
  • 5-6 čena belog luka sečen na tri dela
  • 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
  • origano
  • so
  • biber
Krompir
foto: Shutterstock

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir i poređajte ga u tepsiju.

Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.

Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno).

Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber.

Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti. Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C.

Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira. Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.

Riba na pirinču

  • riba po želji
  • pirinač
  • maslinovo ulje
  • luk
  • zelena paprika
  • so
  • malo brašna
  • sirće
  • biber
  • origano
Pastrmka, Riba
foto: Profimedia

Priprema:

Očišćena riba iseče se na parčad, posoli i ostavi da malo odstoji.

Za to vreme tiganj se namaže maslinovim uljem i u nju se stavlja opran, nekuvan pirinač.

Preko njega se naslaže krupno sečen crni luk, kolutovi zelene paprike, a, a preko svega poređa se riba.

U poseban sud sipa se mlaka voda, doda se malo brašna, zatim so, sirće, biber, origano i sve dobro promeša.

Sa tim sokom se preliva riba u tiganju, sve dok ne omekša, a sok se ne potroši.

Hilandarska boranija

Sastojci:

  • 1 kg boranije
  • 1-2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • malo peršuna
  • 3 paradajza
  • so
  • maslinovo ulje
Boranija
foto: Shutterstock

Priprema:

Boraniju, crni i beli luk očistiti, iseckati peršun i paradajz. U veći, duboki tiganj ređati red boranije, pa malo crnog luka i peršuna, i malo soli. Nalijte vodom da ogrezne, ostavite da proključa, pa opet poređajte povrće istim redosledom i tako sve dok ne potrošite namirnice. Ostavite da lagano krčka.

Kad boranija omekša, dodajte maslinovog ulja po želji (ako ne postite na vodi) i iseckan paradajz, pa kuvajte još sat vremena. Pred kraj kuvanja dodajte i beli luk. Voda bi trebalo potpuno da ispari, a odozgo da se stvori korica.

Za praznike boraniju možete da pripremate sa ribom, a kad se ne posti sa mesom. U tom slučaju je važno da pri ređanju ribu ili meso stavljate između boranije i luka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs