Omiljeni kolač glumice Sofije Loren je je kultni italijanski dezert - tiramisu. Naime, ova vanvremensa lepotica je izrsna kuvarica, a ovu poslasticu pravi na nepogrešiv način. Obavezno ga isprobajte - ukus će vas oduševiti!
SASTOJCI:
- 3 jaja (razdvojite žumanca i belanca)
- 5 kašika šećera
- 170 g maskarpone sira
- 1 veliki paket piškota (otprilike 36)
- 1 šolijca likera od pomorandže
- 1 šoljica espreso kafe
- 60 grama čokolade za kuvanje, narendane
- ½ šoljice kakao praha
Priprema:
1. Stavite žumanca i šećer u činiju srednje veličine i dobro umutite. U drugoj činiji umutite belanca u sneg. U trećoj, većoj činiji, pomešajte smesu žumanaca i šećera s maskarpone sirom, a potom dodajte sneg od belanaca da biste dobili kremastu mešavinu.
Naslažite gusto, jednu uz drugu, piškote na tanjir za posluživanje razmere otprilike 25 cm. Kašikom poprskajte otprilike pola količine pomorandžinog likera i pola količine espresa preko piškota.
Prekrijte piškote mešavinom maskarponea i narendanom čokoladom, pa posipajte s malo više od polovine količine kakaa. Potom naslažite drugi sloj piškota i poprskajte s ostatkom likera i espresa.
Ostavite tiramisu u frižideru da odstoji (zato ga je najbolje pripremati dan ranije). Posipajte preostalim kakaom neposredno pre posluživanja.