Jelovnik za prve dve nedelje Božićnog posta biće vam olakšica.
Nećete morati da gledate u kalendar niti da razmišljate šta sutra da kuvate.
Četvrtak, 28. 11. – Posni ručak na ulju
Jelo: Pasulj prebranac Sastojci:
- 300 g pasulja
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 lovorova lista
- 3 čena belog luka
- 1 dl ulja
- So, biber, aleva paprika
Priprema: Pasulj potopiti preko noći. Skuvati ga sa lovorovim listom i šargarepom. Na ulju propržiti crni i beli luk, dodati alevu papriku. Pasulj preliti dinstanim lukom, začiniti i zapeći u rerni na 200°C.
Petak, 29. 11. – Posni ručak na ulju
Jelo: Boranija sa paradajzom
Sastojci:
- 500 g boranije
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 paradajza ili 200 ml soka od paradajza
- 1 dl ulja
- So, biber, peršun
Priprema:
Na ulju propržiti crni luk i šargarepu. Dodati boraniju i dinstati uz povremeno dolivanje vode. Na kraju dodati paradajz i kuvati dok boranija ne omekša. Posuti svežim peršunom.
Subota, 30. 11. – Ručak sa ribom
Jelo: Pečena skuša sa povrćem
Sastojci:
- 2 skuše
- 3 krompira
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 dl maslinovog ulja
- So, biber, ruzmarin
Priprema:
Ribu očistiti, posoliti i začiniti. Povrće iseći na komade, preliti uljem i posuti začinima. Sve zajedno peći u rerni na 180°C oko 40 minuta.
Nedelja, 01. 12. – Ručak sa ribom
Jelo: Brodet od ribe
Sastojci:
- 500 g fileta bele ribe
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 paradajza
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 dl vina
- Lovorov list, peršun, so, biber
Priprema:
Na ulju propržiti luk i beli luk, dodati paradajz i kuvati dok se sos ne zgusne. Ubaciti ribu, vino i začine. Kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta.
Ponedeljak, 02. 12. – Post na vodi
Jelo: Krompir čorba
Sastojci:
- 4 krompira
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- Lovorov list, so, peršun
Priprema:
Povrće očistiti i iseći na kockice. Kuvati u vodi sa lovorovim listom. Kada omekša, začiniti i posuti svežim peršunom.
Utorak, 03. 12. – Post na ulju
Jelo: Pirinač sa povrćem
Sastojci:
- 200 g pirinča
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 šargarepa
- 1 dl ulja
- So, biber
Priprema:
Pirinač skuvati. Povrće iseckati i propržiti na ulju. Dodati kuvani pirinač, začiniti i sve zajedno kratko propržiti.
Sreda, 04. 12. – Post na ribi
Jelo: Riblja čorba
Sastojci:
- 500 g fileta ribe
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 celer
- 1 paradajz
- 1 dl maslinovog ulja
- So, biber, peršun
Priprema:
Na ulju propržiti povrće, dodati paradajz i ribu. Kuvati dok se svi ukusi ne sjedine. Poslužiti sa svežim peršunom.
Četvrtak, 05. 12. – Post na ulju
Jelo: Paprike punjene pirinčem
Sastojci:
- 6 crvenih paprika
- 200 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 dl ulja
- So, biber, peršun
Priprema:
Na ulju propržiti luk i šargarepu, dodati pirinač i začine. Paprike napuniti smesom, poređati u pleh i peći u rerni na 180°C oko 40 minuta.
Petak, 06. 12. – Post na vodi
Jelo: Kupus varivo
Sastojci:
- 500 g kiselog kupusa
- 1 šargarepa
- Lovorov list, biber, aleva paprika
Priprema:
Kupus i šargarepu kuvati sa lovorovim listom i alevom paprikom dok sve ne omekša. Poslužiti uz parče hleba.
Subota, 07. 12. – Ručak sa ribom
Jelo: Riba sa krompirom ispod sača
Sastojci:
- 2 pastrmke
- 4 krompira
- 1 glavica crnog luka
- 1 dl maslinovog ulja
- So, ruzmarin
Priprema:
Ribu i krompir začiniti i poređati u pleh. Peći ispod sača ili u rerni na 200°C dok krompir ne omekša.
Nedelja, 08. 12. – Ručak sa ribom
Jelo: Grilovani losos sa salatom od rukole
Sastojci:
- 2 fileta lososa
- 1 veza rukole
- 1 limun
- Maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
Ribu grilovati na tiganju, posoliti i preliti limunovim sokom. Poslužiti uz svežu rukolu začinjenu maslinovim uljem.
Ponedeljak, 09. 12. – Post na vodi
Jelo: Ječmena kaša sa povrćem
Sastojci:
- 200 g ječma
- 1 šargarepa
- 1 tikvica
- Lovorov list, so
Priprema:
Ječam kuvati sa povrćem i lovorovim listom dok sve ne omekša. Poslužiti toplo.
Utorak, 10. 12. – Post na ulju
Jelo: Varivo od sočiva
Sastojci:
- 200 g sočiva
- 1 crvena paprika
- 1 glavica crnog luka
- 1 dl ulja
- So, biber, aleva paprika
Priprema:
Sočivo skuvati. Na ulju propržiti luk i papriku, dodati sočivo i začine. Kuvati dok se svi ukusi ne sjedine.
Sreda, 11. 12. – Post na vodi
Jelo: Brokoli čorba
Sastojci:
- 300 g brokolija
- 1 krompir
- 1 glavica crnog luka
- Lovorov list, so
Priprema:
Povrće kuvati u vodi sa lovorovim listom dok ne omekša. Izvaditi lovor i sve usitniti štapnim mikserom.
Četvrtak, 12. 12. – Post na ulju
Jelo: Grašak sa povrćem
Sastojci:
- 300 g graška
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 dl ulja
- So, biber, peršun
Priprema:
Na ulju propržiti luk i šargarepu, dodati grašak i kuvati dok ne omekša. Posuti svežim peršunom.
Svako jelo se sprema veoma jednostavno i izuzetno je ukusno.