14 recepata za post na vodi: Zdravi i "na kašiku" obroci za naredne dve sedmice

Sutra počinje božićni post, a ovo su recepti za dve nedelje za sve hrišćane koji će da poste na vodi

Recepti
12:34h Autor:
14 recepata za post na vodi: Zdravi i "na kašiku" obroci za naredne dve sedmice
Foto: Shutterstock

1. Minestrone čorba za post na vodi

Minestrone čorba je vrlo raskošnog ukusa i puna povrća, idealna za post na vodi.

Sastojci:

  • 1 srednji crni luk, isečen na kockice
  • 2 srednje šargarepe, sitno iseckane
  • 2 rebra celera, tanko isečena
  • 1 mala tikvica, isečena na kolutove i na četvrtine
  • 6 čenova belog luka, veoma sitno naseckanog
  • 2 lovorova lista
  • 2 kašike pivskog kvasca po želji
  • 1 kašika mešavine suvih začina
  • ½ kašike sušenog origana
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice bibera
  • ⅛ kašičice tucane paprike, opciono
  • 960 ml povrtnog bujona
  • 480 g vode
  • 910 g paradajza isečenog na kockice
  • 2 kašike paradajz paste
  • 530 g konzerviranog pasulja, oceđenog i ispranog
  • 225 g posne testenine za čorbu
  • 475 g zelja, seckanog
  • šaka svežeg peršuna
  • veganski parmezan, narendan
Čorba
foto: Shutterstock

Recept za posnu minestrone čorbu:

Za ovu čorbu u veliki lonac na srednjoj vatri ubacite luk, celer, šargarepu i tikvice. Propržite ih na vodi 3-5 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte beli luk, promešajte i pržite još 30 sekundi.

Dodajte lovorov list, pivski kvasac, začine, origano, so, biber i tucanu papriku. Promešajte i ostavite da kuva 30 sekundi. U lonac dodajte povrtni bujon, vodu, paradajz i paradajz pastu. Ostavite da provri. Dodajte pasulj i testeninu. Ostavite da se krčka 12-15 minuta ili dok se testenina ne skuva.

2. Čorba od kelja i krompira

Čorba od kelja i krompira je obrok za celu porodicu, aromatičan i vrlo zdrav.

Sastojci:

  • 30 g putera
  • 225 g žutog luka ili velikog praziluka, sitno naseckanog na kockice
  • 3 srednja čena belog luka, naseckana
  • so i biber po ukusu
  • 90 ml ulja
  • 230 g crvenog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
  • 230 g belog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
  • 1,4 l pilećeg bujona
  • 340 g kelja očišćenog i sitno iseckanih listova
  • 340 g kuvane kobasice, isečene na kriške
  • sitno iseckani svež vlašac, za ukras

Recept za čorbu od kelja i krompira:

Čorba od kelja
foto: Shutterstock

Kako biste napravili čorbu od kelja i krompira prvo zagrejte puter u loncu na srednjoj vatri, dok se ne rastopi. Dodajte luk (ili praziluk) i beli luk, začinite solju i biberom i pržite, često mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta, dodajući ulje po potrebi da smesa ostane vlažna.

Dodajte krompir i bujon i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući. Dodajte kelj i nastavite da kuvate dok se kriške crvenkastog krompira potpuno ne izlome (možete ih pritisnuti kašikom ili gnječilicom za krompir za još gušću teksturu).

3. Potaž od zelenog povrća

Ovaj izuzetno zdravi potaž od zelenog povrća, idealan je da vas okrepi u zimskim danima. Pripremljen od brokolija, tikvica i spanaća pravi je izvor vitamima, a pogodan je i za vegeterijance i one koji poste. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a može da stoji u frižideru nekoliko dana.

Sastojci:

  • 400 g brokolija
  • 250 g spanaća
  • 250 g tikvica
  • 250 g kelja
  • 2 čena belog luka
  • 1 manji crni luk
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 400 ml bujona od povrća
  • 2 kašičice kokosovog mleka
  • so, biber
potaž
foto: Shutterstock

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite seckani crni i beli luk dok malo ne zastakli. Dodajt svež brokoli, spanać, tikvicu isečenu na kockice i kelj. Zalijte sve bujonom o povrća, pa kuvajte na umerenoj vatri oko 15-ak minuta uz povremeno mešanje. Kada je povrće smekšalo sve prebacite i blender, dodajte kokosovo mleko i izmiksajte da dobijete homogenu tečnu smesu. Prepsite u činiju u kojoj ćete servirati i po ukusu dodajte so i biber. Po želji ga pre serviranja pospite seckanom mirođijim.

4. Krem čorba od karfiola

Ručak ne može da se zamisli bez dobre supe ili čorbe, a posebno u jesen ili zimu kada nas ovakva jela greju. Domaća krem čorba od karfiola odličan je način da se okrepite i podignete imunitet, jer obiluje vitaminima. Može da bude i kompletan obrok jer je izuzetno zasitna i hranljiva. U nastavku pogledajte kako da je napravite.

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola
  • 2 krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber
corba od karfiola
foto: Shutterstock

Priprema:

U šerpu stavite sitno seckan luk, cvetove karfiola i krompir isečen na kockice. Nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim izblendajte štapnim mikserom, začinite i krčkajte još par minuta.

5. Manastirski prebranac na vodi

Manastirski prebranac je idealan za post na vodi, a iako u njega ne ide puno sastojaka, ukus je odličan. Ono što ga izdvaja je pikantsnost koji se dobija zahvaljujući ljutoj paprici, a poseban šmek daje nana.

Sastojci:

  • 600 g pasulja
  • 4 kašičice soli
  • 2 kašike crvene mlevene paprike
  • 2 crna luka
  • 4 čena belog luka
  • nana
  • 2 ljute paprike
Pasulj Prebranac
foto: Thinkstock

Priprema:

Pasulj sipajte u šerpu, prelijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Nakon toga procedite, pa sipajte novu vodu, dodajte crni luk isečen na rebarca, pa posolite i pobiberite. Kad proključa dodajte sveže listove nane, a onda kuvajte još 10 minuta. Povremeno promešajte. Pasulj sa sve vodom, lukom i začinima sipajte u zemljanu posudu ili vatrostalnu tepsiju. Pospite mlevenom crvenom paprikom i promešajte. Ubacite i cele čenove belog luka, pa promešajte i sipajte još vode. Preko stavite cele paprike, a ako ne volite ljute, možete da koristite i obične. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, a onda ako je potrebno sipajte još vode i pojačajte temepraturu na 200°C. Pecite još 20-25 minuta. Povremeno pogledajte da li treba da dospete još vode.

6. Sataraš za post na vodi

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 3 crvene paprike šilja, iseckane
  • 5 komada paradajza
  • 1 lovorov list
  • 300 g pirinča
  • 1 tikvica, isekana
  • so i biber po ukusu
  • šaka svežeg bosiljka
  • 1 kašičica peršuna
  • 1 kašičica ljute paprike
sataraš
foto: Bakina kuhinja

Recept za najbolji sataraš na vodi:

Kako biste napravili sataraš za post na vodi, prvo sipajte malo vode u lonac i dinstajte luk. Nakon toga dodajte iseckanu papriku, lovorov list, krupno sečen paradajz i tikvice. Sve dodajte jedno po jedno, i dolivajte vodu po potrebi.

Sipajte i pirinač u lonac uz još malo vode i nastavite da dinstatate. Kada pirinač omekša ubacite začine. Sve dobro promešajte i servirajte. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i janiju sa bukovačama i pirinčem - super ručak za post na vodi.

7. Najbolji đuveč za post na vodi

Naš predlog je đuveč iz rerne za koji je potrebno da iskombinujete nekoliko različitih vrsta povrća i posno jelo bogatog ukusa je spremno.

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 1 patlidžan
  • 2-3 crvene paprike
  • 2-3 paradajza
  • brokoli
  • 4-5 pečuraka
  • 2 krompira
  • 1 šargarepa
  • 2 ljubičasta luka
Đuveč
foto: Kurir TV

Priprema:

Tikvice i patlidžan isecite na kocke, pa stavite u vatrostalnu posudu. Preko poređajte isečeni krompir, brokoli, papriku, pečurke, šargarepu i luk. Začinite po želji, a možete da koristite so, biber, peršun, mirođiju... Sve dobro promešajte, pa sipajte vodu i seckani paradajz. Pecite u rerni na 180°C oko 40 minuta.

8. Najukusnije pljeskavice za sve koji poste na vodi

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 150 g ječmenih pahuljica
  • 150 g raženih pahuljica
  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 1 kocka za supu od povrća
  • 3-4 čena belog luka
  • 400 ml vode
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • Recept za posne pljeskavice na vodi:
  • Propržite luk i pahuljice
riblja pljeskavica, posna pljeskavica, pljeskavica
foto: Shutterstock

U tiganju na vodi propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli i sve pahuljice. Sipajte još vode, pa dodajte i kocku za supu. Začinite po želji, so, biber i slatka paprika su obavezni, a ostale začine možete po želji. Kuvajte dok pahuljice ne omekšaju, a povremeno pogledajte da li treba još vode da se doda.

Sipajte sastojke u blender i dobro izblendirajte. Oblikujte pljeskavice i ređajte na pleh obložen pek papirom.

Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Zatim skinite foliju, prelijte šoljom vodom i pecite još 10 minuta.

9. Kupus čorba

Sastojci:

  • 500 g kiselog kupusa
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • Lovorov list
  • So, biber
dijeta, kušus supa, Kupus čorba
foto: Shutterstock

Priprema:

Kupus isperite i iseckajte. Na vodi prodinstajte luk i šargarepu, pa dodajte kupus i lovorov list. Nalijte vodom i kuvajte oko sat vremena. Začinite po ukusu.

10. Čorba od bundeve

Sastojci:

  • 400 g bundeve
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • So, biber
  • Prstohvat muskatnog oraščića
Bundeva, Čorba od bundeve, Potaž od bundeve
foto: Shutterstock

Priprema:

Bundeva seckana na kocke kuva se sa lukom i belim lukom. Kada omekša, sve izblendirajte, dodajte začine i poslužite toplo.

11. Varivo od krompira, šargarepe i praziluka

Sastojci:

  • 4 krompira
  • 2 stabljike praziluka
  • 1 šargarepa
  • So, biber, aleva paprika
varivo od praziluka
foto: Shutterstock

Priprema: Na vodi prodinstajte praziluk i šargarepu. Dodajte krompir seckan na kocke, nalijte vodom i kuvajte dok krompir ne omekša. Začinite po ukusu.

12. Varivo od boranije

Sastojci:

  • 300 g boranije
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 1 paradajz
  • So, biber
Boranija
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Na vodi dinstajte luk i šargarepu, pa dodajte boraniju i paradajz. Kuvajte dok boranija ne omekša, dodajte so i biber, pa poslužite.

13. Čorba od šampinjona

Sastojci:

  • 300 g šampinjona
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • Sveži peršun
  • So, biber
Čorba, Pečurke, Šampinjoni
foto: Thinstock

Priprema:

Na vodi dinstajte luk, beli luk i šargarepu. Dodajte seckane šampinjone i kuvajte dok ne omekšaju. Na kraju dodajte peršun i začine.

14. Čorba od brokolija i karfiola

Sastojci:

  • 200 g brokolija
  • 200 g karfiola
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • So, biber
Čorba, Čorba od brokolija
foto: Profimedia

Priprema:

Dinstajte luk i beli luk na vodi, dodajte brokoli i karfiol, pa nalijte vodom. Kuvajte dok povrće ne omekša. Začinite po ukusu i poslužite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs