Božićni post, jedan od najvažnijih perioda duhovne pripreme u hrišćanskom kalendaru, traje 40 dana i vodi nas ka jednom od najradosnijih praznika – Božiću. Tokom ovog perioda, vernici su pozvani ne samo na telesno, već i na duhovno uzdržanje, uz molitvu i pokajanje. Post ima svoja pravila koja su jasno definisana u crkvenom kalendaru: određeni dani su posni na vodi, u nekim je dozvoljena upotreba ulja, dok su vikendi i određeni praznici rezervisani za posnu trpezu uz ribu i vino.
Iako post deluje strogo, uz malo kreativnosti i truda, može se pripremiti mnoštvo ukusnih i nutritivno bogatih jela koja zadovoljavaju sve kriterijume posta, a istovremeno pružaju uživanje za nepca.
Upravo zato smo za vas pripremili 40 posnih recepata koji će vam pomoći da sa lakoćom planirate obroke tokom svih 40 dana Božićnog posta. Naša kolekcija recepata obuhvata raznolika jela – od jednostavnih čorbi i salata, preko glavnih jela sa povrćem i ribom, do slasnih posnih deserata. Iako su recepti predstavljeni random redosledom, na vama je da ih prilagodite danima kada je post na vodi, ulju ili ribi, u skladu s vašim duhovnim potrebama i crkvenim pravilima.
Mi se nismo pridržavali po danima koje je crkva naznačila po pravilima posta, već smo napisali 40 predloga za posna jela. Bez obzira na to da li se striktno pridržavate crkvenog kalendara ili tražite inspiraciju za raznovrsnu posnu trpezu, ovde ćete pronaći ideje koje će zadovoljiti sve ukuse.
Neka vam Božićni post bude vreme mira, radosti i duhovne obnove, uz ukusna i zdrava jela koja će obogatiti vašu trpezu.
1. Čorba od povrća
Sastojci: šargarepa, kupus, krompir, celer, peršun, luk, beli luk, so, biber, lovorov list.
Priprema: Na ulju prodinstajte sitno seckan luk, dodajte šargarepu, krompir i celer isečene na kockice, a zatim dodajte kupus. Nalijte vodom, dodajte lovorov list i začine. Kuvajte dok povrće ne omekša.
2. Pasulj prebranac
Sastojci: pasulj, crni luk, beli luk, aleva paprika, ulje, so, biber.
Priprema: Skuvajte pasulj, propržite luk na ulju, dodajte alevu papriku, pa sjedinite sa pasuljem. Pecite u rerni dok se ne zgusne.
3. Sarma sa pirinčem i pečurkama
Sastojci: listovi kiselog kupusa, pirinač, pečurke, crni luk, ulje, so, biber, lovorov list.
Priprema: Na ulju propržite luk i pečurke, dodajte pirinač i začine. Umotajte u listove kupusa, ređajte u šerpu, prelijte vodom i kuvajte na laganoj vatri.
4. Posni gulaš od soje
Sastojci: soja granule, crni luk, šargarepa, paradajz sok, ulje, aleva paprika, so, biber.
Priprema: Soju potopite u toplu vodu. Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte soju, alevu papriku, paradajz sok i začine. Kuvajte dok se ne zgusne.
5. Pohovani karfiol
Sastojci: karfiol, brašno, mineralna voda, so, ulje.
Priprema: Karfiol obarite, pripremite smesu od brašna i mineralne vode. Karfiol umačite u smesu i pržite na ulju.
6. Grilovane tikvice
Sastojci: tikvice, beli luk, maslinovo ulje, pivo, brašno, so, biber.
Priprema: Tikvice isecite na tanke kolutove, posolite i ostavite da puste vodu. Grilujte ih na tiganju, zatim uvaljajte u pivo, pa u brašno i prelijte marinadom od ulja i belog luka.
7. Posni rižoto sa povrćem
Sastojci: pirinač, šargarepa, grašak, crni luk, ulje, so, biber.
Priprema: Na ulju propržite luk, dodajte šargarepu i grašak, pa pirinač. Nalijte vodom i kuvajte dok pirinač ne omekša.
8. Posni musaka sa krompirom i pečurkama
Sastojci: krompir, pečurke, crni luk, ulje, so, biber.
Priprema: Krompir isecite na kolutove i kuvajte dok ne omekša. Propržite luk i pečurke. Slažite krompir i pečurke u tepsiju, prelijte uljem i pecite.
9. Gravče na tavče
Sastojci: pasulj, crni luk, beli luk, paradajz sok, ulje, aleva paprika, so, biber.
Priprema: Skuvajte pasulj, propržite luk, dodajte paradajz sok i začine. Pasulj sjedinite sa prelivom i zapecite u rerni.
10. Paprike punjene pirinčem i povrćem
Sastojci: sveže paprike, pirinač, šargarepa, crni luk, ulje, so, biber.
Priprema: Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte pirinač. Napunite paprike, poređajte u šerpu, prelijte vodom i kuvajte na laganoj vatri.
11. Posni pilav sa šampinjonima
Sastojci: pirinač, šampinjoni, crni luk, ulje, so, biber.
Priprema: Propržite luk i šampinjone, dodajte pirinač, nalijte vodom i kuvajte dok pirinač ne omekša.
12. Supa od bundeve
Sastojci: bundeva, crni luk, beli luk, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema: Bundevu ispecite u rerni, zatim je izgnječite i kuvajte sa proprženim lukom i belim lukom. Dodajte začine po ukusu.
13. Pastrmka na žaru
Sastojci: pastrmka, maslinovo ulje, beli luk, limun, so, biber.
Priprema: Pastrmku začinite, prelijte maslinovim uljem i grilujte na tiganju ili roštilju.
14. Boršč (Ruska čorba)
Sastojci: cvekla, šargarepa, krompir, kupus, crni luk, paradajz sok.
Priprema: Kuvajte povrće dok ne omekša. Dodajte paradajz sok, začine i još malo kuvajte.
15. Posne sarme od vinove loze
Sastojci: vinovi listovi, pirinač, crni luk, šargarepa, ulje, so, biber.
Priprema: Propržite povrće i pirinač, umotajte smesu u vinove listove i kuvajte u vodi.
16. Testenina sa paradajz sosom
Sastojci: testenina, paradajz, beli luk, maslinovo ulje, bosiljak.
Priprema: Kuvajte testeninu, pripremite sos od paradajza i belog luka, pa pomešajte.
17. Posne krofne
Sastojci: brašno, kvasac, šećer, voda, ulje, prstohvat soli.
Priprema: U toploj vodi rastvorite kvasac sa šećerom, pa dodajte brašno i so. Umestite glatko testo i ostavite da naraste. Oblikujte krofne i pržite ih u dubokom ulju.
18. Pečene paprike sa belim lukom
Sastojci: crvene paprike, beli luk, sirće, ulje, so.
Priprema: Ispecite paprike, oljuštite ih i posolite. Prelijte marinadom od sirćeta, ulja i seckanog belog luka. Ostavite da odstoji pre serviranja.
19. Posni đuveč
Sastojci: pirinač, tikvice, šargarepa, krompir, paradajz, grašak, crni luk, ulje.
Priprema: Na ulju propržite luk i povrće, dodajte pirinač, prelijte vodom i kuvajte u rerni dok sve ne omekša.
20. Grilovani patlidžan sa belim lukom
Sastojci: patlidžan, beli luk, maslinovo ulje, so, peršun.
Priprema: Patlidžan isecite na kolutove, posolite i ostavite da pusti vodu. Grilujte na tiganju, prelijte marinadom od maslinovog ulja, belog luka i peršuna.
21. Zapečena boranija
Sastojci: boranija, crni luk, paradajz sok, ulje, aleva paprika, so.
Priprema: Kuvajte boraniju dok ne omekša, a zatim je propržite sa lukom i paradajz sokom. Zapecite u rerni dok ne dobije zlatnu boju.
22. Posni pilav sa povrćem
Sastojci: pirinač, šargarepa, grašak, crni luk, ulje, so, biber.
Priprema: Propržite luk, šargarepu i grašak, dodajte pirinač i kuvajte dok ne omekša.
23. Posne tikvice punjene povrćem
Sastojci: tikvice, pirinač, šargarepa, crni luk, ulje.
Priprema: Tikvice prepolovite, izdubite sredinu i napunite smesom proprženog povrća i pirinča. Pecite u rerni dok ne omekšaju.
24. Čorba od sočiva
Sastojci: sočivo, crni luk, šargarepa, beli luk, paradajz, ulje.
Priprema: Skuvajte sočivo. Propržite povrće, dodajte paradajz i kuvano sočivo. Začinite po ukusu.
25. Pita sa krompirom
Sastojci: kore za pitu, krompir, crni luk, ulje, so, biber.
Priprema: Krompir izrendajte, pomešajte sa proprženim lukom i začinite. Filujte kore i pecite dok pita ne porumeni.
26. Posni burek sa pečurkama
Sastojci: kore za pitu, pečurke, crni luk, ulje, so.
Priprema: Propržite pečurke sa lukom, začinite i filujte kore. Poređajte u tepsiju i pecite dok ne porumeni.
27. Posna musaka sa patlidžanom
Sastojci: patlidžan, krompir, crni luk, paradajz, ulje.
Priprema: Patlidžan i krompir isecite na kolutove i blanširajte. Ređajte u slojevima sa proprženim lukom i paradajzom. Pecite dok ne porumeni.
28. Posni pohovani luk
Sastojci: crni luk, brašno, mineralna voda, ulje, so.
Priprema: Luk isecite na kolutove, umačite u smesu od brašna i vode, pržite dok ne postanu zlatni.
29. Pohovane paprike
Sastojci: paprike, brašno, mineralna voda, ulje, so.
Priprema: Ispecite paprike, oljuštite ih, umačite u smesu od brašna i pržite na ulju.
30. Čorba od brokolija
Sastojci: brokoli, krompir, crni luk, ulje, so.
Priprema: Kuvajte brokoli i krompir dok ne omekšaju, izmiksajte u blenderu i dodajte proprženi luk.
31. Paprike punjene pasuljem
Sastojci: paprike, pasulj, crni luk, ulje, aleva paprika.
Priprema: Pasulj skuvajte, propržite luk i dodajte pasulju. Napunite paprike i zapecite u rerni.
32. Riblji paprikaš
Sastojci: riba, crni luk, paprika, paradajz, ulje.
Priprema: Propržite luk, dodajte papriku, paradajz i ribu. Kuvajte dok se riba ne skuva.
33. Proja sa spanaćem
Sastojci: kukuruzno brašno, spanać, ulje, so, prašak za pecivo.
Priprema: Pomešajte brašno sa vodom i praškom za pecivo, dodajte blanširani spanać. Pecite dok proja ne porumeni.
34. Pečeni krompir sa ruzmarinom i alevom paprikom
Sastojci: krompir, ruzmarin, aleva paprika, ulje, so.
Priprema: Krompir isecite na kriške, začinite ruzmarinom i alevom paprikom i pecite dok ne porumeni.
35. Čorba od pečuraka
Sastojci: šampinjoni, crni luk, krompir, ulje, so.
Priprema: Propržite luk i šampinjone, dodajte krompir i vodu. Kuvajte dok povrće ne omekša.
36. Posna sarma sa prosom
Sastojci: listovi kupusa, proso, crni luk, šargarepa, ulje.
Priprema: Propržite luk, dodajte proso i kuvajte dok ne omekša. Umotajte smesu u listove kupusa i kuvajte.
37. Pita sa zeljem
Sastojci: kore za pitu, zelje, crni luk, ulje.
Priprema: Propržite zelje i luk, filujte kore i pecite dok pita ne porumeni.
38. Supa od povrća sa griz knedlama
Sastojci: povrće za supu, griz, ulje.
Priprema: Kuvajte povrće, pripremite knedle od griza i kuvajte ih u supi.
39. Posne kiflice sa krompirom
Sastojci: krompir, brašno, ulje, so.
Priprema: Zamesite testo od krompira i brašna, oblikujte kiflice i pecite.
40. Posni kolač sa orasima
Sastojci: orasi, brašno, šećer, ulje, voda.
Priprema: Sjedinite sastojke, ispecite kolač i prelijte sirupom od šećera i vode.
Prijatno i srećan post!