Punč kocke kakao-rum kremom: Slatki zalogaj koji vraća uspomene na bakinu kuhinju

Recept koji su nam prenele naše bake

Recepti
Autor:
Punč kocke kakao-rum kremom: Slatki zalogaj koji vraća uspomene na bakinu kuhinju
Foto: Shutterstock

Vreme pripreme:

  • Priprema: 30 min
  • Pečenje: 20 min
  • Broj porcija: 16

Sastojci

Za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika kristal šećera
  • 1 limun (kora)
  • 5 kašika glatkog brašna

Za krem:

  • 100 g omekšalog putera
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 kašika kakaa
  • 3 kašike ruma
  • 2 kašike džema od kajsije

Za glazuru:

  • 100 g šećera u prahu
  • 1 manja pomorandža (sok)
  • Malo crvene prehrambene boje
Rum punč kocke
foto: Shutterstock

Priprema

Zagrejati rernu na 180°C i pripremiti srednju tepsiju (30x20 cm), obložiti je papirom za pečenje.

Priprema testa:

Odvojiti belanca od žumanaca.

Umutiti belanca u čvrst sneg.

U drugoj posudi umutiti žumanca sa šećerom i limunovom korom dok ne pobele.

Dodati brašno i pažljivo sjediniti sa umućenim belancima.

Pečenje:

Smesu ravnomerno rasporediti u tepsiju i peći oko 20 minuta.

Nakon pečenja, koru izvaditi, prevrnuti na rešetku, ukloniti papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.

Priprema krema:

Odseći ivice ohlađene kore (oko 1,5 cm sa svake strane) i izmrviti ih u činiji.

Dodati omekšali puter, šećer u prahu, kakao, rum i džem. Sve dobro izmešati dok se ne dobije kompaktan krem.

Slaganje kolača:

Koru preseći horizontalno na dva dela.

Donju koru staviti na poslužavnik obložen papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom.

Ravnomerno naneti krem, a zatim prekriti drugom korom i lagano pritisnuti.

Glazura:

Pomešati šećer u prahu sa sokom od pomorandže i dodati kap crvene prehrambene boje.

Kašikom naneti i ravnomerno rasporediti preko kolača. Ostaviti da se osuši.

Sečenje:

Punč kocke seku se nožem umočenim u vrelu vodu kako bi se dobili uredni parčići.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs