Iako je pravi klasik kada je reč o kulinarskim receptima, italijanska pasta karbonara često se sprema pogrešno. Evo koje greške domaćice najčešće prave...
1. Pavlaka za kuvanje
Kako bi postigli da pasta karbonara bude kremasta, većina amaterskih, ali i profesionalnih kuvara u špagete dodaje pavlaku za kuvanje. Ovaj sastojak se ne nalazi u originalnom italijanskom receptu. Štaviše, kremastu teksturu i specifičan ukus jelu daje jaje, koje se meša sa ostalim sastojcima na kraju termičke obrade. Jaje nipošto ne sme biti prepečeno.
![jaje, žumance](/data/images/2019/05/20/22/191505_shutterstock-716813683_ff.jpg?ver=1691409218)
2. Prekuvana testenina
Italijani vole testeninu al dente ili pastu koja se oseća pod zubima. Međutim, bolje je da špagete ostanu malo sirovije, pa da ih do kraja termički obradite u tiganju sa sosom.
![Špagete, Testenina](/data/images/2019/08/16/15/197151_profimedia0335626347_ff.jpg?ver=1691408973)
3. Masna slanina
Lepo propržite slaninicu da bi se masni delovi što više otopili, ali nipošto je nemojte prepržiti. Iseckajte je kako biste izbegli ovu grešku.
![Slanina](/data/images/2023/03/14/13/316721_slanina_ff.jpg?ver=1691408836)
Recept za pravu italijansku karbonaru
1. Propržite kockice slanine dok se ne otopi veći deo masnoće. Potom odvojte slaninu na poseban tanjir, a u masnoću koja je ostala dodajte sveže skuvane špagete al dente.
2. Promešajte i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
3. Ugasite šporet, a u vruć tiganj stavite dva razmućena jajeta (mogu i samo žumanca) s malo narendanog parmezana u koji ste dodali so i biber. Promešajte, pa poslužite vruće s kockicama slanine.