3 RAZLOGA DA OVU JESEN ISPEČETE PAPRIKE: Ako im dodate jedan sastojak imaćete kompletan obrok

Vreme je da se kupe crvene paprike i spreme za zimu. Evo na koje sve načine ih možete spremiti i koristiti kao glavno jelo

Recepti
Autor:
3 RAZLOGA DA OVU JESEN ISPEČETE PAPRIKE: Ako im dodate jedan sastojak imaćete kompletan obrok
Foto: Shutterstock

Pečene crvene paprike su najzdravija namirnica koju možete ostaviti za zimu:

1. Crvene paprike sadrže 300 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Pored toga što je veoma moćan antioksidant, vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa u krvi.

2. Kombinacija vitamina A i C, crvene paprike čini povrćem veoma bogatim antioksidantima.

3. Pošto su veoma bogate vitaminom A, crvene papike utiču na zdravlje očiju i održavaju dobar vid.

Na koje sve načine možemo da jedemo crvenu papriku?

Najbolje i najzdravije je crvenu papriku jesti svežu. Ipak, ukoliko želite da je sačuvate za hladne zimske dane, povedite se primerom naših baka i paprike ispecite na plotni, roštilju ili popularnom "kubetu", a potom ih oljuštite i spremite u zamrzivač.

Ukoliko ste u žurbi, paprike ne morate čak ni da ljuštite, nego ih sve sa korom ostavite u zamrzivač. Kada ih razledite, kora će se lakše skinuti nego kada su tek ispečene.

pečene paprike
foto: Shutterstock

Najbolji recepti za pečene paprike:

Pečene paprike u maslinovom ulju i belom luku

Potrebno: Pečene paprike (očišćene), 100 ml maslinovog ulja, 4 čena belog luka (sitno seckanog), malo svežeg peršuna, so

Priprema: Paprike složite u plastičnu činiju, prelijte preko njih maslinovo ulje, beli luk, peršun i so. Izmešajte i servirajte na tanjiru. Ovako pripremljene paprike su odlična zimska salata puna vitamina i minerala.

Pečene paprike
foto: Shutterstock

Pečene paprike kao obrok salata

Potrebno je:

  • 500 grama pečenih paprika seckanih na sitno
  • 3 kuvana jajeta
  • 3 kuvana krompira
  • so i biber
  • maslinovo ulje

Priprema: Paprike očistite iseckajte i stavite u činiju. Dodajte im kuvan i iseckan krompir, a potom i iseckana kuvana jaja. So i biber, a potom i maslinovo ulje. Po želji možete da dodate svež peršun, ali i crni luk. Ovo je kompletna obrok salata.

Ukoliko želite posnu varijantu, jaja zamenite tunjevinom.

Brzi doručak od pečenih paprika

Ovaj doručak ima dve varijante: posnu i mrsnu.

Posni doručak od pečenih paprika podrazumeva da očišćene paprike zagrejete na vrelom ulju, a potom im dodate 100 ml vode u koju ste razmutili 2 kašičice brašna. Kada se sve ukrčka poslužite.

Mrsna varijanta doručka od pečenih paprika podrazumeva prelivanje zagrejanih paprika jajima. Dodajte i malo pavlake i uživajte u neverovatno ukusnom obroku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs