Jesen u Srbiji miriše na pečene paprike. Ovih dana komšiluk razmenjuje informacije o ceni, načinu pečenja, dilemama da li ih ostaviti u zamrzivač ili spremiti ajvar.
Za one koji su se odlučili da pečene paprike upakuju u kese i ostave u zamrzivač, donosimo recepte za jela koja mogu od njih da se spreme.
Potrebno je: 10 pečenih paprika; malo soli; malo maslinovog ulja; 4 čena belog luka; veza svežeg peršuna.
Priprema: Paprike oljuštite i očistite od semenki. Zatim ih malo posolite i poređajte u činiju. Prelijte ih maslinovim uljem i usitnjenim belim lukom. Iseckajte svež peršun pa stavite preko paprika. Uživajte!
2. Paprike sa kajmakom
Potrebno: 5 pečenih paprika; 200 grama kajmaka.
Priprema: Paprike očistimo od kore i semenki. Zatim ih isečemo na trake pa stavimo u keramički tiganj, na "suvo" da se malo proprže. Dodamo kajmak i ostavimo da se krčkaju još najviše 5 minuta. Kada se kajmak lepo rastopi, paprike se serviraju i jedu uz domaći hleb. So vam nije potrebna, jer kajmak obično bude slan.
3. Pohovane paprike punjene sirom
Potrebno: 10 pečenih paprika; 200 grama sira; 4 jaja; malo soli, malo bibera, malo brašna, malo ulja.
Priprema: Paprike očistite od kore i semenki. Zatim umutite sir (može i tvrdi i mrvljeni) i 2 jaja, posolite, pa tim filom napunite paprike. Svaku napunjenu papriku uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja i sve pržite na malo ulja. Kada se isprže, stavljajte ih na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoća.
4. Crveni pesto sos
Potrebno: 4 pečene paprike; so; beli luk; maslinovo ulje; orasi; stari sir.
Priprema: Očistite paprike i stavite ih u blender, zatim im dodajte očišćen beli luk (količina po želji), so, maslinovo ulje; stari sir po želji, orahe. Sve dobro sameljite. Ovaj crveni pesto sos možete mazati na krišku, stavljati kao preliv za testeninu ili jesti uz meso.
5. Španska pita
Potrebno: 200 g slanine; 200 g kiselih krastavaca; 200 g pečenih paprika; 250 g
sira; 200 šunke; 4 jaja; prašak za pecivo; brašno; 1 cela pavlaka; 2 dl ulja.
Priprema: Sitno isecite slaninu, krastavce, sir, papriku i šunku. Razdvojite belanca od žumanaca. Mikserom umutite belanca pa dodajte žumanca, ulje, brašno, prašak za pecivo i posolite po ukusu. Umutite i dodajte pavlaku i isečene sastojke pa sve promešajte.
Tepsiju podmažite i pospite brašnom pa naspite smesu i pecite špansku pitu u rerni oko dvadeset minuta na umerenoj temperaturi.
6. Pica sa pečenim paprikama
Potrebno: Podloge za picu; pečene paprike; 4 paradajza; so; biber; maslinovo ulje; 100 g kačkavalja; 100 maslina; origano.
Priprema: Paradajz oljuštite pa iseckajte što sitnije. Propržite sa maslinovim uljem, soli, bibireom. Zatim dobijeni paradajz sos stavite na podlogu za picu. Pečenu papriku očistite i isecite na trake. Poređajte je po pici. Isecite i kačkavalj na trake pa i njega poređajte. Masline isecite sitno pa ih stavite po vrhu, kao i origano. Pecite 10ak minuta na umerenoj vatri.
7. Slana torta od pečenih paprika
Potrebno: 1 kg crvenih paprika; 4 jajeta; 300 g sitnog sira; 1 kisela pavlaka; 300 g šunke; 100 g kačkavalja.
Priprema: Papriku očistiti od kore i semenki, pa posoliti. Umutiti jaja, pripremiti brašno i ispohovati paprike.
Sir sjediniti sa pavlakom, pa u vatrostalnu činiju ređajte: red paprike, red sira, red šunke i tako dok ne istrošite materijal. Zadnji sloj neka bude sir pa izrendajte kačkavalj po vrhu. Ostavite u frižideru oko sat vremena, pa onda secite i servirajte.