Šarena dolma je tradicionalno bosansko jelo, napravljeno od povrća i mesa. Bogata kombinacija paprika, tikvice, raštike i paradajza osvojiće sva vaša čula.
Sastojci:
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Operite paprike i očistite ih od semenki.
- Ogulite tikvice i očistite središnji deo. Takođe, ogulite i krmpir i izdubite.
- Usto uradite i sa lukom i paradajzom.
- Listove raštike prokuvajte.
- U drugoj posudi stavite meso, iseckanu šaragrepu, luk, i začine po želji.
- Zatim dodajte opran pirinač.
- U smesu dodajte vodu i ulje, te sve mešate dok se ne sedini.
- Filujte paprike, tikvice, krompir, luk, paradajz i kelj.
- Stavite u šerpu da se kuva 15-tak minuta.
- Potom ih stavite u tepsiju i pecite na 250 Celzijusa 20-tak minuta.
- U drugoj posudi stavite četiri kašike pavlake, jednu kašičicu crvene paprike i malo vode i ulja.
- Promešajte i pospite preko dolme.
- Stavite da se peče još 15-tak minuta.
Napunite povrće mesom i uživajte u punjenim paprikama spremljenim na bosanski način
Budi deo Stil zajednice.