Međutim, ako se ne držimo gotove varijante iz kesice ili konzerve, postoji jedan trik koji će osigurati odličan ukus. Iako je sezona paradajza već na izmaku, možete dobiti ukusne rezultate ukoliko paradajz pre kuvanja zapečete sa crnim i belim lukom. Predlog za serviranje ove čorbe je uz sendvič sa topljenim sirom.
Sastojci:
- 800g paradajza, isečenog na polovine
- 1 crni luk
- 1 glavica belog luka, sa isečenim vrhom tako da se vide čenovi
- 60ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 700ml pilećeg ili bujona od povrća
- 1 lovorov list
- 2 grančice sveže majčine dušice
- 40g svežeg iseckanog bosiljka
- 45g izmrvljenog kozjeg sira
- So i sveže mleveni crni biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Stavite papir za pečenje na pleh.
Poređajte seckani paradajz, crni i beli luk na papir za pečenje i prelijte sve maslinovim uljem. Posolite i pobiberite.
Pecite dok paradajz ne napukne, crni luk ne omekša, odnosno beli luk se ne karamelizuje, ili oko 35 do 40 minuta.
Prebacite paradajz i crni luk u veliku šerpu, a čenove belog luka istisnite iz ljuske u mešavinu. Sipajte bujon, lovorov list i majčinu dušicu i pustite da se krčka na vatri srednje jačine. Krčkajte oko 20 do 25 minuta, dok smesa ne dobije intenzivniji ukus.
Sipajte smesu u blender ili uzmite štapni mikser i izblendajte dok ne dobijete glatku teksturu.
Sipajte u tanjire, pa pospite izmrvljenim kozjim sirom i dekorišite bosiljkom.
Prijatno!