Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lešnika, sadrži manje masti, visok procenat skroba, a jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C. Takođe predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Sasvim dovoljno raloga da već danas pripremite ovu ukusnu krem čorbu:
Sastojci:
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 manji koren celera ili ½ većeg korena celera
- 450 g kuvanog kestenja
- manji krompir
- 500 ml pilećeg ili povrtnog bujona
- kašičica suve majčine dušice
- 250 ml poluobranog mleka
- biber
- so
- čaša nemasnog jogurta
- peršun za dekoraciju

Priprema:
1. U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckan celer, iseckan krompir, kuvano kestenje, supu, majčinu dušicu, posolite i kuvajte oko 20 minuta ili dok krompir i kesten potpuno ne omekšaju.
2. Ispasirajte sve povrće u blenderu, vratite u šerpu, sipajte mleko, pobiberite i kuvajte na srednjoj temperaturi.
3. Servirajte u činijama, dodajte malo jogurta i ukrasite peršunom i krutonima.
Prijatno!