probajte

RUČAK ZA DANAS: Ovakav prebranac još niste probali! (RECEPT)

Iako se prebranac kod nas najčešće povezuje sa pasuljem, on se može praviti i od nekih drugih namirnica, najčešće leblebija. Sve to može ići u desetine varijacija, zavisno od preferenci i ukusa pojedinca. Danas vam donosimo jedan pravi zimski recept, pun preukusnih sastojaka, ali ipak lagan, a pritom pogodan i za ljude koji ne vole meso.

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Ovakav prebranac još niste probali! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

U pitanju je prebranac od leblebija sa muskatnom tikvom i pečurkama, dobar za dopunu energije i zdrav iz više razloga. Muskatna tikva prepuna je beta karotena, jedinjenja odgovornog za proizvodnju belih krvnih zrnaca i samim tim jačanje imunog sistema. Leblebije su bogate gvožđem koje daje dodatnu snagu, a beli luk i dimljena paprika su važni začini tokom cele godine. Recept je vrlo jednostavan, a rezultat veoma ukusan.

Sastojci:

  • 1 muskatna tikva, oljuštena i isečena na kockice od 1cm
  • 2 srednja crna luka, oljuštena i iseckana
  • 2 čena belog luka, izgnječena
  • 200g pečuraka, sečenih ugrubo
  • 400g leblebija iz konzerve
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašičice dimljene paprike
  • 400g paradajz pelata iz konzerve
  • So
  • Mleveni biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 200˚C. Iseckajte povrće.

Ubacite tikvu, crni i beli luk, pečurke i leblebije u veliku posudu za pečenje ili pleh. Prelijte maslinovim uljem i dodajte dimljenu papriku. Potom dobro izmešajte, kako bi sve bilo jednako prekriveno uljem i začinom.

Pecite 30 minuta, a na pola tog vremena dobro promešajte sve. Nakon tog vremena, dodajte paradajz pelat i još jednom dobro promešajte. Vratite u rernu na još 10 minuta.

Dodajte so i biber po ukusu i spremno je za serviranje.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs