probajte

NISU NAŠE BAKE DŽABA OVO PRIČALE: Ako ovo jedete pre ručka ili večere, možete trajno i brzo da smršate!

U želji da izgubi višak kilograma, većina ljudi odlučuje da izbaci neki obrok ili određene namirnice iz svoje ishrane. Ipak, da li ste ikada razmišljali na drugačiji način – da dodavanje jednog jela pre glavnog obroka zapravo može da vam pomogne mnogo više u procesu mršavljenja? Verujemo da niste! Ostanite sa nama u nastavku gde ćemo vam otkriti u čemu je trik.

Fitnes & Nutricija
Autor:
NISU NAŠE BAKE DŽABA OVO PRIČALE: Ako ovo jedete pre ručka ili večere, možete trajno i brzo da smršate!
Foto: Profimedia

Poznato je da svaki porodični ručak počinje supom ili čorbom, i to ne bez razloga! Naime, upravo ovo jelo zaslužno je za dobar rad organa za varenje, ali i manji kalorijski unos tokom glavnog jela. Iz tog razloga, supe/čorbe mogu biti odlične za mršavljenje, posebno ako su u pitanju supe koje su bogate povrćem i pune vlakana. Međutim, da bi supa bila delotvorna i da bismo iz nje izvukli maksimum potrebno je napraviti dobar izbor sastojaka i držati se određenih pravila. Zbog toga smo konsultovali nutricioniste koji su nam otkrili par važnih saveta na ovu temu.

Uživanje u supama/čorbama može biti neograničeno, jer su supe toliko raznovrsne i ukusne da jednostavno ne možete pogrešiti sa njima. Prednost je u tome što je većina supa generalno veoma dobra sa nutritivne tačke gledišta. Uopšteno govoreći, imaju malo kalorija, vrlo malo masti i pune su zdravih sastojaka, ako naravno znamo kako da napravimo pravi izbor!

Da li je supa najbolje sredstvo za suzbijanje apetita?

Brojke iz nedavne ankete govore same za sebe. Među 60 učesnika (30 muškaraca i 30 žena) ovog eksperimenta, koji su jeli supu 12 minuta pre svakog obroka, otkriveno je da su svi konzumirali oko 20% manje kalorija nakon glavnog obroka.

Da biste izgubili težinu, u supu treba uključiti i nemasne proteine. Dijeta sa visokim sadržajem proteina može vam pomoći da se osećate više sito u poređenju sa ishranom sa niskim sadržajem proteina, a ovo dugoročno može pomoći u regulisanju težine, kažu stručnjaci. Dakle, kada pripremate supu, razmislite o opcijama kao što su pasulj, sočivo i sitno seckano pileće belo meso bez kože. Gustina supe ili čorbe takođe može pomoći da se brže napuni stomak i tako smanji glad.

Osim toga, prednost supe u suzbijanju apetita je i to što je jedemo veoma sporo. Naime, istraživanja pokazuju da sporija ishrana pomaže da se pre stekne osećaj sitosti, a samim tim unese i znatno manje kalorija, a da toga niste ni svesni.

Verujemo da nakon ovog teksta više nećete preskakati supu/čorbu u restoranu, te da ćete je uvrstiti u svoju redovnu ishranu. Videćete da će vam se ta odluka višestruko isplatiti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs