Kada kažemo slatka grčka pita, većina verovatno pomisli na baklave. Ipak, nakon jakih, sočnih baklava, stiže nam dosta blaža forma - mirisan i sočan kolač po imenu portokalopita. Postoje razne verzije ovog kolača, neki ga i prelivaju čokoladnom glazurom, ali osnovni recept je uvek isti i mi vam ga danas predstavljamo.
Sastojci za kolač: 400 g kora za pitu, 3 jaja, 280 g grčkog jogurta, 100 g šećera, 220 ml ulja, kora od 3 pomorandže, 1 kašika ekstrakta vanile, prašak za pecivo.
Sirup: 300g šećera, sok od 3 pomorandže, 500ml vode, 1 pomorandža isečena na kolutove, cimet po želji.

Priprema: Zagrejte rernu na 200°C, a pleh veličine 20x30 cm namažite uljem. Kore za pitu iscepkajte na sitne komade i ostavite ih da se osuše. Umutite jaja i šećer, pa dodajte jogurt, ulje i prašak za pecivo. U smesu ubacite koru od pomorandži i vanilu. U tu smesu postepeno stavljajte iscepkane kore.
Smesu prespite u pleh i pecite 40-45 minuta, dok ne porumeni. Izvadite kolač i ostavite ga da se prohladi pa ga viljuskom izbockajte.
Sirup: Šećer, sok od pomorandži i vodu stavite u posudu i kuvajte dok ne proključa. Kad proključa smanjite vatru i ostavite da se krčka jos 5 minuta. ubacite iseckane kolutove i cimet ukoliko želite. Kuvajte na laganoj vatri još 15 minuta. Kada je gotovo rasporedite ga ravnomerno po ohlađenom kolaču.
Ostavite kolač da upije, a najbolje je spremiti ga jedan dan unapred kako bi bio sočniji.
Bonus video