RECEPT ZA NAJBOLJI GULAŠ U SRBIJI: Kuvar nam je otkrio šta je najvažnije da bi meso bilo rastresito i mekano

Recept za pobednički gulaš koji godinama osvaja prvo mesto na takmičenjima u kulinarstvu

Recepti
14:23h Autor: ,
RECEPT ZA NAJBOLJI GULAŠ U SRBIJI: Kuvar nam je otkrio šta je najvažnije da bi meso bilo rastresito i mekano
Gulaš, Foto: Foto: Stil

U svetu kulinarskih takmičenja postoji posebna čar i zadovoljstvo u pobedama. Jedan takav pobednik koji već godinama osvaja srca i želuce svojih konkurenata na takmičenjima u pravljenju gulaša je Jovan Đukić. Njegova magija dolazi u obliku ukusnih kotlića.

Gulaš
foto: Stil

Jovan, poznat kao majstor gulaša, ima jedinstven pristup pripremi ovog omiljenog jela mnogim Srbima.

Tajna njegovog uspeha leži u savršenom balansu sastojaka i pažljivoj pripremi. Naime, količina crnog luka koju koristi u svom gulašu je uvek strogo proporcionalna količini mesa koju priprema. Na primer, ako se radi o tri kilograma mesa, trebaće tačno tri kilograma crnog luka kako bi se postigao taj neodoljiv harmonični ukus.

Gulaš
foto: printscreen/youtube/Kuhinja za 10

Priprema njegovog gulaša započinje prženjem luka. Zatim dodaje meso - govedinu, srnetinu i svinjetinu u odnosu od oko 220 grama mesa po osobi. Ova raznovrsnost mesa doprinosi kompleksnosti ukusa, dok Đukić ne zaboravlja na neizostavne začine kao što su lovorov list, ruzmarin, senf, vegeta, beli luk, so i biber.

Da bi se postigao taj savršeni spoj ukusa i tekstura, dodaju se senf, vino i voda, s količinama koje su pažljivo izbalansirane prema ostalim sastojcima. Vino daje kompleksnost ukusa, dok senf donosi izražajnost i pikantnost.

Gulaš
foto: Stil

Nakon što su svi sastojci pažljivo pripremljeni i sjedinjeni, gulaš se ostavlja da krčka na tihoj vatri od 3 do 4 sata. Ova metoda omogućava da se svi ukusi prožmu i da se meso mekano raspadne na dodir kašike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs