RECEPT ZA PASULJ KOJI POBEĐUJE NA SVIM TAKMIČENJIMA: Kuvari su nam otkrili tajnu koja se krije u OVOM sastojku

Tajna najukusnijeg pasulja koji pobeđuje na takmičenjima krije se u jednom sastojku koji se ne vidi u tanjiru

Recepti
11:47h Autor:
RECEPT ZA PASULJ KOJI POBEĐUJE NA SVIM TAKMIČENJIMA: Kuvari su nam otkrili tajnu koja se krije u OVOM sastojku
Pasulj, Foto: Stil

Budimir Andrić i Jovan Đukić iz Krupnja, postali su legende lokalnih takmičenja u kuvanju pasulja, jer nekoliko godina zaredom osvajaju prvo mesto. Njihova tajna za pobednički pasulj bila je dobro čuvana, sve dok pre nekoliko dana nisu odlučili da svoj recept i podele sa nama. Otkrivena tajna ležala je u jednostavnom, a istovremeno neobičnom sastojku - paprici.

Budimirov i Jovanov recept za pobednički pasulj počinjao je s pripremom pasulja koja je ključna za ovo jelo.

Sastojci

  • pasulja 500 g
  • suvih rebara 300 g
  • suvog mesa 300 g
  • kobasica 200 g
  • crnog luka 300 g
  • svinjske masti - jedna kašika
  • brašna - jedna kašika
  • sušena ljuta crvena paprika
  • lovorov list
  • so, biber, aleva paprika, biljni začin
  • jedna sveža paprika
Pasuljijada
foto: Stil

Prva korak bio je potapanje pasulja u hladnu vodu i ostavljanje da prenoći. Ovaj korak je ključan jer omogućava pasulju da nabubri i postane mekši pri kuvanju. Nakon što je pasulj bio natopljen, sledio je proces pranja, a zatim je bio stavljen u kotlić za kuvanje.

Nakon što bi se pasulj prvi put skuvao, prolije se prva voda, zatim se dodaje druga, sveža. Onda se ubacuju dimljeno meso, rebra i kobasice nakon što voda skoro proključa zajedno sa pasuljem.

Zatim se dodaje sitno seckani crni luk, crvena paprika i lovorov list, vegeta, so i biber po ukusu. Pasulj se kuvao na laganoj vatri otprilike dva do tri sata uz povremeno mešanje ili ljuljanje kotlića. Ključno je bilo da je pravilna količina vode pravilno izabrana od početka, tako da nije bilo potrebe za dodatnim dolivanjem tokom kuvanja.

Pasuljijada
foto: Stil

Kada je pasulj bio savršeno skuvan, kuvari su ga sklonili sa vatre i postepeno dodavali zapršku. Zaprška se priprema na tradicionalan način - rastopi se kašika masti u tiganju, a zatim dodao kašiku brašna. Kada bi brašno postalo zlatno smeđe, uz stalno mešanje, dodao bi kašiku aleve paprike. Zatim bi vratio kotlić na vatru još nekoliko minuta i pasulj bi bio gotov.

Pasuljijada
foto: Stil

Ono što je dalo poseban šmek njegovom pasulju bilo je tajno oružje koje je Budimir praktikovao - paprika koju je čačkalicom izbušio na nekoliko mesta. Dodaje se slatka paprika ili ljuta u zavisnosti kakav ukus preferirate. Ova probušena paprika kuvala se zajedno sa pasuljem, dodajući poseban ukus jelu. Pre konzumacije, paprika se izvadi, ali taj šmek koji je ostao davao je pasulju neodoljivu notu. Upravo u tome je bio tajni sastojak, jer ga niko nije mogao videti u tanjiru, ali je bio odgovoran za neponovljiv ukus Budimirovog i Jovanovog pobedničkog pasulja.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs