PREDLOG ZA RUČAK: Potkriža sa piletinom - staro bosansko jelo kojem nema ravnog, poješćete sve u slast

Najstarije bosansko jelo sprema se jednostavno i brzo, sve što treba da uradite je da složite u pleh i uživate

Recepti
Autor:
PREDLOG ZA RUČAK: Potkriža sa piletinom - staro bosansko jelo kojem nema ravnog, poješćete sve u slast
Recept za potkrižu staro bosansko jelo, Foto: Printscreen/youtube

Staro bosansko jelo, potkriža sa piletinom sprema se tako što se dan pre toga spremi pogača, koja treba da se lepo osuši do sutradan.

Potrebno za pogaču:

  • Oko 250 ml jogurta
  • Brašno
  • So
  • 1 jaje
  • prašak za pecivo

Priprema: Umesite testo od brašna, jajeta, jogurta, soli i praška za pecivo. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa, pa ostavite da se ohladi do sutra.

Potrebno za potkrižu:

  • 1 celo pile
  • 4 glavice luka
  • 250 grama maslaca

Zatim pripremamo piletinu:

Potrebno je jedno celo pile koje ćete staviti u šerpu i kuvati 10ak minuta, a zatim prospite tu vodu, sipajte novu i kuvajte pile dok se sasvim ne skuva.

Dok se skuvana piletina hladi, iseckajte 4 glavice luka, koje ćete prodinstati na ulju. Posle luku dodajte par kutlača vode u kojoj se kuvala piletina.

Piletinu odvojite od kostiju.

Slažite Potkrižu tako što ćete u četvrtastu tepsiju da složite na kriške isečenu pogaču, a onda preko nje nalijete par kutlača temeljca, pa piletinu, pa dinstan luk i malo rastopljenog putera. Potom složite do kraja potkrižu sve dok ne potrošite sav materija. Pokrijte sa alu folijom pa ostavite da se jelo prohladi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs