Staro bosansko jelo, potkriža sa piletinom sprema se tako što se dan pre toga spremi pogača, koja treba da se lepo osuši do sutradan.
Potrebno za pogaču:
- Oko 250 ml jogurta
- Brašno
- So
- 1 jaje
- prašak za pecivo
Priprema: Umesite testo od brašna, jajeta, jogurta, soli i praška za pecivo. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa, pa ostavite da se ohladi do sutra.
Potrebno za potkrižu:
- 1 celo pile
- 4 glavice luka
- 250 grama maslaca
Zatim pripremamo piletinu:
Potrebno je jedno celo pile koje ćete staviti u šerpu i kuvati 10ak minuta, a zatim prospite tu vodu, sipajte novu i kuvajte pile dok se sasvim ne skuva.
Dok se skuvana piletina hladi, iseckajte 4 glavice luka, koje ćete prodinstati na ulju. Posle luku dodajte par kutlača vode u kojoj se kuvala piletina.
Piletinu odvojite od kostiju.
Slažite Potkrižu tako što ćete u četvrtastu tepsiju da složite na kriške isečenu pogaču, a onda preko nje nalijete par kutlača temeljca, pa piletinu, pa dinstan luk i malo rastopljenog putera. Potom složite do kraja potkrižu sve dok ne potrošite sav materija. Pokrijte sa alu folijom pa ostavite da se jelo prohladi.