olakšajte sebi

Preduhitrite bolove: Poslušajte ovih 7 saveta stručnjaka i recićete zbogom grčevima i upalama mišića!

Uz ove savete izbegnite upale mišića tokom i nakon trčanja

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Profimedia

Bilo da se pripremate za maraton ili samo rekreativno džogirate, grčevi i upale mogu da postanu noćna mora i unište vam sportski entuzijazam.

 

Evo nekoliko odličnih saveta stručnjaka koji je razradio Biznis insajder.


Ostanite hidrirani

 

Ako redovno pijete vodu učinićete veliku pomoć vašem telu – od smanjenja glavobolje, do gubitka kilograma, sve do poboljšanja vaših atletskih sposobnosti.

 

Iako nije dokazano da dehidracija izaziva grčeve, stručnjaci veruju da voda može da umanji stepen bola koji oni izazivaju.

 

Konzumirajte elektrolite

 

Kada nemate dovoljno ovih jona u telu može da dođe do slabljenja mišića, upala i grčeva.

 

Glavni elektroliti tela uključuju kalijum, natrijum, hlorid, kalcijum i magnezijum. Uzimanje namirnica bogatih hranjivim sastojcima, uključujući banane, kisele krastavce, kelj i jogurt, pomoći će vam da pravilno balansirate elektrolite.

 

Naučnici dokazali: Trčanje smanjuje tumor?

foto: Profimedia

Istežite se pre trčanja

 

Istezanje pre trčanja pomoći će vam da se zagrejete, sprečite neželjene posledice nakon trčanja (upale i grčeve mišića), ali i da izbegnete povrede.

 

Nemojte da jedete pre treninga

 

Eksperti preporučuju da ne jedete dva sata pre treninga, kao i da ne pijete velike količine tečnosti.

 

Studija iz 2005. godine objavljena u časopisu „Nauka i medicina u sportu“ pokazala je da su trkači koji su jeli veliku količinu hrane u odnosu na telesnu težinu od jedan do dva sata pre trke, razvili simptome prolaznog bola, povezanog sa vežbanjem.

 

Pratite kako se hrana koju jedete odražava na vas

 

Obratite pažnju tokom jedne nedelje, recimo, kako se određena hrana odražava na vašu psihu i organizam. Da li ste umorni ili naduti, da li imate više ili manje energije kada jedete konkretnu hranu, neka su od pitanja na koja možete brzo da dobijete odgovor ukoliko samo malo obratite pažnju.

Ovo je dobro da znate jer ćete tako najlakše da stvorite rutinu koja vam najviše odgovara.

 

Kako da uz trčanje postanete vitalni: 3 saveta sportskih stručnjaka!

foto: Profimedia

Počnite sporo i lagano

 

Svako ko se ikada takmičio u trčanju zna da ne treba odmah da date sto posto i jurite poput geparda. Krenite laganim tempom, a potom ubrzavajte. Tako ćete sprečiti upale, koje će sigurno da nastanu ako krenete prebrzo da trčite od samog starta.

 

Na ovaj način ćete da izdržite i da trčite duže.

 

Kontrolišite disanje

 

Vilijam Roberts,lekar na Univerzitetu Minesota, kaže da većina abdominalnih grčeva prestane kada započnete duboko da dišete, koristeći dijafragmu.

 

"Ako ne koristite vašu dijafragmu, ograničićete snabdevanje kiseonikom, a ovo može biti uzrok grčeva i težih nogu", ističe Roberts.

 

Postavite sebi prepreke

 

Kada steknete kondiciju, postavite sebi prepreke. Iskoristite uzbrdice, trotoare, stubove i slično. To će povečati vašu kordinaciju i gipkost, a samim tim smanjuje mogućnost upala i grčeva.

 

Poboljšajte svoje zdravlje laganim treningom u prirodi: Hodanje, trčanje ili plivanje, odlučite sami!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...