Istraživanja

Naučnici dokazali: Trčanje smanjuje tumor?

Ova istraživanja nisu sprovedena na ljudima, ali ona obavljena na miševima su potvrdila smanjenje tumora tokom interzivnog vežbanja
Medicina
16:00h Autor:
Naučnici dokazali: Trčanje smanjuje tumor?
Foto: Shutterstock

Danski naučnicu su potvrdili da trčanje smanjuje tumor, tj. tako je bar pokazalo istraživanje urađeno na miševima.

Adrenalinski skok, koji prati telesnu aktivnost, pomagao je da se usmere imune ćelije koje ubijaju tumore prema tumorima koji su bili usađeni u pluća, jetru ili kožu miševa, zaključili su istraživači.

"Poznato je da se infiltriranjem prirodnih smrtonosnih imunih ćelija (NK ćelija) može kontrolisati i regulisati veličina tumora, ali niko nije proučavao kako vežbanje utiče na taj sistem", saopštila je voditeljka istraživanja Pernile Hojman sa univerziteta u Kopenhagenu.

Ovi bolovi upućuju na rak želuca: Alarmantni signali koje vam telo šalje!

"U okviru istraživanja u miševe smo ubacili adrenalin kako bismo imitirali povećanje koje imamo tokom vežbanja. Tada smo videli da se NK ćelije mobilizuju u krvotoku i ukoliko postoji tumor one će ga pronaći".

Kako bi potvrdili rezultat naučnici su kod nekih miševa uklonili NK čelije i nakon toga im davali adrenalin. Do smanjivanja tumora u tim slučajevima nije došlo.

Hojman kaže kako ti podaci pokazuju da bi intenzivnije vežbanje moglo koristiti obolelim od tumora kako bi se podstakle NK ćelije na delovanje, ali da su pre toga potrebna ispitivanja na ljudima kao i proučavanje uticaja intenzivnijeg vežbanja na metastaze ili dužinu života obolelih od tumora.

Kako da uz trčanje postanete vitalni: 3 saveta sportskih stručnjaka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs