Humor za dugovečnost

Smeh je ključ dugog života

Smeh i smisao za humor pomoći će vam da razveselite vaše bližnje, ali će i pozitivno uticati na dužinu vašeg života, pokazalo je novo istraživanje
Medicina
11:10h Autor:
Smeh je ključ dugog života
Foto: Shutterstock

Odrasle osobe koje imaju razvijen smisao za humor vrlo često nadžive one koji ne vide veselu stranu života, a taj procenat je posebno značajan kod osoba obolelih od raka, tvrdi naučnik Sven Svebak.

On je pratio život oko 54.000 Norvežana tokom sedam godina. Pre početka istraživanja svaki učesnik je morao da ispuni upitnik u kojem se ocenjivao smisao za humor osoba u stvarnim životnim situacijama i koliku važnost humor ima u životu svakog pojedinca. Oni koji su humor ocenili kao veoma važan u svakodnevnom životu imali su čak 35 posto više šanse da prežive tih sedam godina. U podgrupi ispitanika kojima je dijagnosticiran rak pokazalo se da je veliki smisao za humor povećavao šanse za ozdravljenje za čak 70 posto u poređenju sa onima koji nemaju smisao za humor, tvrdi Svebak. Ovo sigurno nije prvi put da nam naučnici naglašavaju važnost iskrenog osmeha i optimističnog pogleda na život. Zato, smejte se što više i iskreno uživajte u životu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs