slobodno jedite sir

Stručnjaci 9 godina istraživali i otkrili: Zašto su punomasni mlečni proizvodi zdraviji od niskomasnih?

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Nutricija 14.09.2018. - 13:30h Autor: Stil
Foto: Shutterstcok

Godinama su eksperti preporučivali mlečne proizvode sa niskim nivoom masti, a kritkovali punomasne (i kaloričnije) proizvode.

 

Ipak, nedavna istraživanja došla su do obrnutog zaključka, odnosno, da su punomasni mlečni proizvodi zapravo zdraviji nego što se misli, i da ljudi koji redovno jedu ovu vrstu proizvoda imaju manje šanse da razviju kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2, u odnosu ljudi koji konzumiraju proizvode sa niskim nivoom masti. 

 

Bolje od sportskih napitaka: Čokoladno mleko je odlično za oporavak nakon vežbanja!

foto: Shutterstock

Najnovije opširno istraživanje na tu temu objavljeno je u časopisu The Lancet. Naučnici su tada došli do rezultata prema kojima je konzumacija različitih mlečnih proizvoda povezana sa nižim rizikom od prerane smrti, kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

 

Istraživanje je zasnovano na informacijama sakupljenim od 136.000 odraslih ljudi za PURE institut. Informacije o dijeti i zdravlju ispitanika skupljale su se iz 21 zemlje, na pet kontinenata. Niko od ispitanika u prošlosti nije imao problema sa srcem, i svi su popunili detaljni upitnik koji je uključivao pitanja o tipu i učestalosti konzumacije mlečnih proizvoda. Istraživanje je trajalo duže od devet godina, tokom kojih je skoro 10.500 ljudi umrlo ili počelo da boluje od srčanih bolesti.

 

Redovni unos mlečnih proizvoda bio je u vezi sa nižim rizikom oboljenja od ovih bolesti. U poređenju sa ljudima koji nisu jeli mlečne proizvode, oni koji su jeli više od dva ovakva obroka dnevno, imali su generalno manji nivo smrtnosti, a posebno smrtnih slučajeva vezanih za kardiovaskularne bolesti.

 

Vekovna tajna lepote: Mleko u prahu poboljšava izgleda vaše kože! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Jedan od naučnika koji su učestvovali u organizovanju istraživanja, dr Degan, navela je sledeće:

 

"Fokus na nizak nivo masti prvenstveno je zasnovan na pretpostavci da velika količina masti povećava holesterol, ali mlečni proizvodi sarže mnoge druge komponente, koje mogu da budu zdrave - amino kiseline, vitamin K, kalcijum, magnezijum. "

 

Degan je dodala da, kao i većina istraživanja o ishrani, i ovo ima svoje mane, pa da rezultatima treba pristupiti odmereno i da ne treba preterivati sa unosom punomasnih mlečnih proizvoda.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.