Pitali smo stručnjake

Da li postoji razlog za brigu: Evo šta drhtanje ruku govori o zdravstvenom stanju!

Stručnjaci otkrivaju koliko je ova pojava opasna

Medicina 22.09.2019. - 21:28h Autor: Stil/Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Nekim znakovima, telo želi da nam pošalje poruku kada se nađe u problemu. Neke promene na samom telu ne treba zanemarivati, dok su neke trenutne prirode i ne ukazuju na ništa ozbiljnije.

 

Pitali smo stručnjake na šta drhtanje ruku, bele mrlje ili slabi nokti mogu da ukazuju?

 

Evo šta su oni rekli:

 

Drhtanje ruku

 

Ako vam se ruke nekontrolisano tresu, za početak ne paničarite jer se može raditi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu uzrokovati ovu pojavu. Međutim, ako vam se ruke prečesto drhte , vreme je da posetite lekara jer se može raditi i o Parkinsonovoj bolesti, upozorava dr. David E. Bank, profesor dermatologije iz Njujorka.

 

Nokti koji se lako lome

 

Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cink. Prema rečima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga prehrani.

 

Kada je vreme za proveru zdravlja: Hronično nadimanje stomaka može da bude prvi indikator raka i drugih teških oboljenja!

Bele mrlje na noktima

 

Ova pojava se uglavnom povezuje sa lošim navikama u ishrani, tačnije sa nedostatkom cinka, kalcijuma i gvožđa u organizmu. Problem mogu da reše suplementi i konzumacija namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

 

Plava boja noktiju

 

Ako vam nokti postanu plavi to  znači da ne dobijaju dovoljno kiseonika. Razlog može da  bude bolest disajnih puteva ili Rajnaudov sindrom, periferna arterijska bolest.

 

Do ove pojave može da dovede i slaba cirkulacija, a naročito kada su temperature niske. Ipak, ako su vaši nokti konstantno plavi, potražite savet lekara.

 

Tanki, mekani i nokti koji se lako savijaju

 

Ovakav izgled noktiju može da ukazuje na nedostatak kalcijuma ili proteina. Trudite se da u ishranu unesete dovoljno mlečnih proizvoda, kao i sardina i spanaća. Ako to ne pomogne, posetite lekara.

 

Nije svejedno: Ovo je jedino mesto u frižideru na kojem biste trebali da čuvate jaja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs