SAVET STRUČNJAKA

Ako želite da vam srce bude zdravo na ove namirnice zaboravite: Kardiolozi su ih zauvek izbacili iz svog jelovnika!

Kardiolozi ove namirnice nikada ne jedu, zato njihovo srce radi kao sat

Medicina
Autor:
Ako želite da vam srce bude zdravo na ove namirnice zaboravite: Kardiolozi su ih zauvek izbacili iz svog jelovnika!
Foto: Shutterstock

Loša i nepravilna ishrana imaju negativan efekat na organizam. Kardiolozi znaju koje su to namirnice koje nikako ne bi trebale da se nađu na meniju. Zato je njihovo srce i kardiovaskularni sistem u najbiljem stanju.

Ako želite da vam srce radi odlično, na namirnice ni ne pomišljajte:

Mesne prerađevine

Slanina, šunka i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju.

"Ovi proizvodi su riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani uz bolestima poput zastoja srca i karcinoma", podseća dr. Dženifer Hajt.

Šta su zapravo mesne prerađevine?

Radi se o mesu koje je soljeno, sušeno, fermentisano ili dimljeno kako bi mu se produžio rok trajanja. Ukoliko se konzumiraju u većim količinama mogu da budu jako opasne za zdravlje, naročito srca.

2. Crveno meso

Iako je vrlo ukusno, po zdravlje je jako štetano. "Taj ukusni odrezak na vašem tanjiru pun je zasićenih masti, holesterola i soli"

Preporuka je da se crveno meso konzumira jednom mesečno.

3. Grickalice

Istraživanje je pokazalo da 99,2 posto ljudi na svetu konzumira više od 2000 mg natrijuma dnevno, a većina zdravstvenih organizacija ne preporučuje više od 1500. Poznato je da su grickalice pravi izvor natrijuma i masti, a prekomerna konzumacija dovodi do problema sa kardiovaskularnim sistemom.

4. Pica

Pica ili "ogromna količina uglenjih hidrata i soli na jednom tanjiru."

Ukoliko je ovo vaš omiljeni obrok pokušajte da napravite zdraviju verziju. Neka kora bude napravljena od brašna sa celim žitaricama, maslinovim uljem i svežim mladim sirom.

5. Sokovi sa veštačkim zaslađivačima

Ako pitate kardiologe, čak su i obični sokovi bolji odabir od dijetlnih verzija. "Aspartam u dijetnim sokovima gori je od šećera ili visokog fruktoznog kukuruznog sirupa i može da izazove žudnju za slatkišima", upozorava dr. Sindhu Košu.

6. Velika količina soli

Prekomernim soljenjem hrane, arterije će se suziti što je siguran put ka nekoj od bolesti srca i krvnog sistema.

"Nevažno je da li koristite himalajsku, ružičastu ili običnu so. Ako u sebi ima naziv so, nije dobra za vas!", upozorava dr Košu.

7. Žitarice

Žitarice koje često možemo da vidimo u prodavnicama su pune šećera. Osim što dovodi do gomilanja sala, utiče loše i na samo srce.

Istraživanje provedeno 2014. godine pokazalo je da osobe koje konzumiraju 17 do 21 posto kalorija iz dodanih šećera imaju 38 posto veći rizik od smrti usled bolesti srca u poređenju sa osobama koje konzumiraju 8 posto kalorija iz dodanih šećera.

8. Beli hleb

Beli hleb, testenina i beli pirinač su namirnice koje kardiolozi izbegavaju u širokome luku. Razlog je jer ove namirnice imaju previše skroba, a on se u telu pretvara u šećer.

9. Energetska pića

Većina energetskih pića reklamira se kao zdrav način za vraćanje energije, a zapravo su veoma loš izor. Oni ubrzavaju rad srca i izazivaju aritmiju.

10. Pohovana hrana

Ne samo da ovako uneserte prekomerne količine masnoća i kalorija, već i oksidanse koji oštećuju krvne u vašem telu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs