mera je najbitnija

Nutricionisti savetuju: Ovo su osnovna načela pravilne ishrane i zdravog načina života - sve ostalo je zabluda!

Briga o zdravlju trebala bi da postane način života i da traje tokom čitave godine, kako biste se osećali dobro i bili zdravi.

Saveti stručnjaka
Autor:
Nutricionisti savetuju: Ovo su osnovna načela pravilne ishrane i zdravog načina života - sve ostalo je zabluda!
Foto: Shutterstock

Donesite zdrave odluke i krenite sa zdravim navikama već danas. Promena načina prehrane i usvajanje zdravih prehrambenih navika izrazito je važna i ključna u brizi za zdravlje.

Osnovno načelo zdravog načina ishrane je imati redovne obroke, biti u svemu umeren i naglasak staviti na kvalitetu namirnica koje konzumiramo.

Znate li što jedete?

Važno je osvestiti šta i koliko jedemo, koji su to nutrijenti koji grade naše telo, čuvaju imunitet, povoljno deluju na sve sisteme tela i regulišu metabolizam, te dovode telo u stanje ravnoteže. Zdrav način ishrane podrazumeva unos namirnica iz svih skupina, unos raznovrsnog sezonskog voća i povrća, mahunarki, žitarica od celog zrna, orašastih plodova i semenki, ribe, jaja, mesa živine, biljnih ulja i niskomasnih mlečnih proizvoda.

Umerenost se preporučuje u konzumaciji crvenog mesa, životinjskih masnoća i mesnih prerađevina, punomasnih mlečnih proizvoda i sve rafinisane hrane i konditorskih proizvoda.

Unosite namirnice bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, dijetalnim vlaknima i ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti. Ukoliko imate prekomernu telesnu težinu ili bolujete od neke hronične bolesti praćenje individualno prilagođnog plana ishrane i gubitak prekomernih kilograma poboljšaće vaše zdravlje.

Gubitak kilograma pomoći će u regulaciji krvnog pritiska, smanjiti LDL holesterol i trigliceride u krvi, pomoći u regulaciji šećera u krvi, podići nivo energije i kvalitet vašeg života, pa odluka da smršate može bit prvi korak u brizi za zdravlje. Prestanite da pušite, izbegavajte prekomeran unos alkohola, dosoljavanje hrane, pomno birajte način pripreme hrane i izbegavajte pripremu prženjem i pohovanjem i izostavite iz dnevnog jelovnika svu masnu i slatku hranu uopšteno. Planirajte i ne preskačite obroke, obavezno doručkujte, ponesite na posao zdrav ručak ili međuobrok.

Kupujte namirnice proverenog kvalitete, po mogućnosti domaću i svežu sezonsku hranu iz ekološkog uzgoja. Više se krećite, fizička aktivnost ubrzaće metabolizam i pomoći u regulaciji telesne mase i poboljšati opšte stanje celog organizma.

Hodajte barem 30 minuta dnevno, vozite bicikl, planinarite, plivajte, boravite što više na svežem vazduhu. Budite aktivni, ali osigurajte telu i dovoljno sna i odmora kako biste očuvali fizičko i mentalno zdravlje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs